David Rath se vydal na literární dráhu, představil Sílu argumentů

Praha -  David Rath dnes v budově parlamentu pokřtil soubor svých sněmovních vystoupení, článků či úryvků z rozhovorů nazvaný Síla argumentů. Opoziční poslanec kandiduje na post středočeského hejtmana a doufá, že voliče získa i svou novou knihou. Nejedná se ale o Rathovu prvotinu. Již dřív vydal své zážitky z lékařské práce. Jeho nejsilnější volební protivník z ODS, středočeský hejtman Petr Bendl, zase před čtvrt rokem nazpíval album svých folkových písní.

Rathova nová kniha, jejímiž kmotry se dnes stali Jiří Paroubek a předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš, vyšla v nákladu 4000 kusů. Tisícovku Rath sám odkoupí a použije ve své kampani. V každém větším středočeském městě se chystá uspořádat na náměstí křest knížky a autogramiádu. První akce by se měla uskutečnit v úterý 16. září v Kladně.

1000 korun pro toho, kdo najde v knize sprosté slovo 

Podle Paroubka právě jemu a Rathovi protivníci a média vyčítají, že do české politiky zanesli hulvátství a vulgaritu a že jsou „největší sprosťáci“. Šéf ČSSD dodal, že to jsou ale jen obvinění, protože odpůrci na ně „nestačí argumentačně“. Rath upřesnil, že jeho kniha obsahuje necenzurované stenografické záznamy jeho vystoupení ve sněmovně. „Snad i vypíšu odměnu 1000 korun pro toho, kdo v knize najde sprosté slovo,“ řekl poslanec.

Vedení nakladatelství se neobává, že by Rathova kniha zůstala ležet na pultech. „Knížky od politiků se obecně dobře prodávají. Lidé to rádi čtou. Riziko existuje vždy, ale aby nakladatelství prodělalo, to nehrozí,“ myslí si Milan Zevl z nakladatelství, které Rathovu publikaci vydalo. Knížka by měla v knihkupectvích stát 199 korun.

Průvodce těhotenstvím pro muže nebo Minuty s Jiřím Paroubkem

Knihy má na svém kontě například prezident republiky Václav Klaus. V knihovničce mohou mít lidé i práce bývalého premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana. Loni vzbudila pozornost čtyřkilová publikace Minuty s Jiřím Paroubkem, v níž současný předseda sociálních demokratů stovkami fotografií zavzpomínal na dobu, kdy stál v čele české vlády. Ministr vnitra Ivan Langer zase před pár lety napsal Průvodce muže těhotenstvím.

  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/399/39816.jpg
  • Ivan Langer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/162/16151.jpg