Gross: U kauzy Morava jde o legitimitu vlády

Praha - Kauza Morava nemůže být přirovnávána ke kauze Budišov. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl bývalý premiér a ministr vnitra Stanislav Gross. Kauza Budišov mohla mít kriminální pozadí, u Moravova případu ale jde o legitimitu vlády, vzkázal Topolánkovu kabinetu Gross. ODS se podle něj nepochybně snaží o to, aby bylo dění posledních dnů interpretováno tak, že jeden naivní poslanec selhal a nechal se svést "padouchem" Tlustým.

On sám se s „pozitní a negativní motivaci“ poslanců během své aktivní politické kariéry nesetkal. „Ve sněmovně se vždy tak trochu obchodovalo. Ale vždy to bylo na úrovni politických témat - ne v rovině, kterou jsme mohli sledovat v reportáži. Pokud tomu dnes je jinak, pak se politika posouvá úplně někam jinam,“ odpověděl Gross na otázku, zda praktiky, o kterých Morava mluvil, jsou v české politice nové.

Morava není Budišov, odmítá Gross srovnávání

Stanislav Gross:

„Kauza Budišov mohla mít kriminální podtext. U Moravova případu jde o legitimitu vlády.“

Do příprav údajného podvodného čerpání peněz z evropských fondů na opravu zámku v Budišově měl být zapojený i tajemník sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel. Tvrzení, že ČSSD se po zveřejnění kauzy zachovala stejně jako dnes ODS, která si stěžuje, že Moravovu kauzu uměle vyvolala média, ale bývalý premiér odmítá. Oba případy odmítl srovnávat. „U Moravova případu je předmětem utváření politické moci a vůbec legitimita vlády - zda se opírá o důvěru skutečnou, nebo vynucenou, či koupenou. Kauza Budišov mohla mít kriminální podtext. V mých očích jsou to dvě různé roviny,“ říká Gross.

Paroubek neměl u Kubiceho zprávy možnost reagovat

Bývalý předseda ČSSD v souvislosti s oběma kauzami zmínil i zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy. „Novináři zveřejnili to, co bylo v Kubiceho spisech napsáno bez autora. Bylo to ve stylu 'jedna teta povídala'. V Moravově kauze naproti tomu vidíme, že informace zaznívají přímo z úst politiků,“ připomíná expremiér.

Dodal, že Mirek Topolánek měl u Moravovy kauzy výhodu, že reportáž Janka Kroupy viděl několik dní před jejím odvysíláním v televizi Nova. „Jiří Paroubek u Kubiceho kauzy takovou šanci neměl - a stalo se to tři dny před volbami,“ upozorňuje Gross. „Spis byl prostě zveřejněn. Nikdo se nesnažil zkoumat, jestli se informace ve spise zakládají na pravdě. A to, že se pár týdnů po volbách zjistilo, že šlo o snůšku nesmyslů, nikdo nezkoumal.“

Za únik informací mohou „odejití“ zaměstnanci státních služeb

Problém úniků informací ze státních služeb vidí Stanislav Gross v propouštění zaměstnanců z veřejné sféry. „Tito lidé před sebou mají ještě deset až patnáct let aktivního života a jsou nuceni se o sebe postarat. Tito lidé dnes pracují jako, jak já říkám, obchodníci se strachem. Jsou to spolupracovníci politiků, novinářů nebo byznysmenů.“ Nejvíce informací podle něj nevynášejí lidé, kteří na případech aktivně pracují, ale ti, kteří jsou „čerstvě odejiti“ ze státní služby.