Výstava známek Praga 2008 představí návštěvníkům slavný modrý mauritius

Praha - V Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti začíná výstava Praga 2008, svátek českých filatelistů. K vidění budou nejznámější známky světa. Expozice na holešovickém Výstavišti představí mimo jiné i nejslavnější známku světa modrý mauritius.

Návštěvníci budou moci obdivovat i královskou sbírku britské panovnice Alžběty II., soutiskové archy československých známek podle návrhů Alfonse Muchy, nejcennější český osmdesátiblok modrých Merkurů, ale také mauritius v červeném provedení nebo černou jednopencovku. Ta byla v době svého vydání v roce 1840 první nalepovací známkou světa. Představí se i exponáty z poštovní historie.

„Řada českých vystavovatelů, a je jich tu na sedmdesát, tady vystavuje to nejcennější, co má ve svých sbírkách,“ dodává předseda organizačního výboru Svazu českých filatelistů Vít Vaníček. Výstava je soutěžní, známky bude hodnotit mezinárodní porota. Medaili dostane každý vystavovatel, ale budou odstupňovány podle hodnoty vystavované kolekce.

K vidění budu také známky netradičních tvarů i symbolů. „Zajímavé je, že nejcennější jsou ty známky, které mají tiskovou chybu, tzv. zmetky,“ popisuje kurátor britské sekce výstavy Michael Sefi. 

Výstava potrvá do neděle a představí 528 soutěžních souborů. Sbírky z 61 zemí pojistila, podle České pošty, pojišťovna Kooperativa na jednu miliardu korun.

Kvůli modrému mauritiovi a jednopencovkám bylo nutné postavit uprostřed Výstaviště cosi jako ozbrojený bunkr. Organizátoři totiž museli respektovat podmínky hned několika pojišťoven, pro jednu by bylo pojištění výstavy příliš velké riziko: „Je to zabezpečeno kamerově, na nejdražších exponátech jsou neprůstřelná skla, samozřejmě spolupracujeme s bezpečnostní agenturou a velkou podporu máme od Policie České republiky,“ poznamenává organizátor výstavy František Kočí.

Součástí akce bude i doprovodný program - přeprava poštovních zásilek horkovzdušným balonem nebo historickým dostavníkem. Souběžně poběží i 11. ročník mezinárodního veletrhu Sběratel. Na něm své sbírky vystaví kromě filatelistů také sběratelé pohlednic, telefonních karet nebo numizmatici.

Vydáno pod