Úřad brání práva dětí, jeho ředitelka je ale sama porušuje

Praha - Ministerstvo práce řeší pochybení ředitelky Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí Lenky Pavlové. Ta porušila soudní rozhodnutí ve svém sporu o děti. Nedodržuje totiž nařízení soudu, který rozhodl o střídavé péči. Na konci srpna nepředala osmiletého syna jeho otci, tak jak ji to nařizuje soudní rozhodnutí. Navíc ho bez jeho vědomí odvezla do Brna, kde pracuje. To, že porušila soudní nařízení, konstatoval i místopředseda soudu Michal Hloub. Ředitelka úřadu a matka Lenka Pavlová ale pochybení odmítá.

Pavlová nastupovala do funkce s tím, že chce dát úřadu, který brání práva dětí, lidskou tvář místo té právnické. Teď ale vyšlo najevo, že sama právo porušuje. „Já jsem do poslední chvíle nevěřil, že by byla schopná Ondřeje bez jakýchkoli domluv se mnou a nebo s dětmi odvést do Brna," stěžuje si otec chlapců Stanislav Pavel.

V Brně navíc Ondřeje jeho matka přihlásila do nové školy. Když si pro něj do školy přijel jeho otec, narazil na odpor ředitele. Ten mu bránil se se synem setkat, a to i přes rozhodnutí soudu, na jehož základě si Ondřeje mohl dokonce odvést. To ale otec neudělal, Ondřej byl podle něj ve velmi špatném psychickém stavu.

Ředitelka úřadu Lenka Pavlová tvrdí, že naopak otec je ten, kvůli kterému děti trpí. K celé věci se ale odmítá vyjadřovat na kameru, poslala jen písemné vyjádření. „Nesouhlasím, aby dítě žilo 14 dní v Brně a 14 v Praze. Nemyslím si, že je to v zájmu dítěte."

Podle obvodního soudu pro Prahu 5, ale Lenka Pavlová porušila právo bývalého manžela, když mu Ondřeje 31.srpna nepředala. O celý případ se už zajímá i zaměstnavatel Lenky Pavlové - ministr práce Petr Nečas.

Oba rodiče teď žádají soud o svěření osmiletého syna do vlastní péče, Ondřeje už vyšetřili soudní znalci.  Za porušení soudního rozhodnutí nehrozí Lence Pavlové žádné trestě-právní sankce. Jaký vliv to ale bude mít na její působení v brněnském úřadu, se ukáže v nejbližíších dnech.