Vandaly čeká za přemalované billboardy až tříleté vězení

Praha - Až tři roky vězení hrozí skupině vandalů, která o víkendu na několika desítkách kilometrů dálnice D1 přetřela barvou billboardy a reklamní poutače na mostech. Společnosti provozující reklamní plochy sečetly škody, ty přesáhly milion korun.

S nátěrem začali vandalové na 168. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu, před odpočívadlem 9 křížů. Čtyři reklamní poutače na mostě znehodnotili růžovou barvou. Další zastávku si malíři udělali přímo na parkovišti, jen pár metrů od restaurace a čerpací stanice. Počínali si tak nenápadně, že si jich nikdo ani nevšiml.

S přibývajícími kilometry byli vandalové kreativnější. Někde se pokoušejí o nápis nebo o kresbu. Jinde přemalovali reklamu celou a pokračovali až k 37. kilometru před Prahou. Poničili reklamy stovky společností. „Je to nepříjemná situace, pro nás o to nepochopitelnější, že tato reklamní kampaň není směřovaná na podporu naší firmy, ale spíše na podporu bezpečnosti silničního provozu,“ poznamenává Marek Vích, mluvčí pojišťovny Kooperativa. „Přemalování může způsobit poškození dobrého jména naší značky,“ dodává Václav Lubal, zástupce společnosti Lomax.