Poslanec Morava sbíral kompromitující informace o poslancích

Praha - Poslanec za ODS Jan Morava se Podle Mladé fronty Dnes (MfD) snažil získat kompromitující informace o různých poslancích bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. S pomocí těchto informací je pak chtěl vydírat. Morava se zajímal také o dva rebely z vládních řad - poslankyni zelených Olgu Zubovou a poslance ODS Vlastimila Tlustého. Za své jednání, které označil jako soukromou iniciativu, se omluvil. Jednání Moravy natočil skrytou kamerou reportér televize Nova Janek Kroupa, který přitom spolupracoval také s MfD.

Na začátku byl nápad odhalit pozadí české politiky

Na začátku kauzy byl nápad reportérů Novy odhalit pozadí české politiky. Reportérům v tom šel na ruku poslanec Tlustý, který jim ochotně vyprávěl, s jakými praktikami se uvnitř ODS setkával. Diktafonem začal tajně nahrávat své poslanecké kolegy, aby doložil, jakým ústrkům je v ODS vystaven. Tlustý se také nechal při sehrané scénce nafotit s mladou slečnou v hotelovém bazénu a souhlasil s tím, že smyšlená detektivní agentura bude tyto fotografie nabízet politikům. Domníval se, že o kompromitující snímky projeví zájem i jeho kolegové z ODS.

Fiktivní detektivní agentura začala snímky nabízet, odmítl je například přítel a spolupracovník Topolánka Marek Dalík. Nabídku údajných detektivů ale přijal Tlustého vnitrostranický soupeř Morava, který po nich navíc začal požadovat kompromitující materiál i na další poslance.

Fotky Tlustého nabídl Morava redaktorovi MfD, aniž tušil, že redakce listu na odhalování zákulisních praktik spolupracuje s týmem Kroupy. Serveru Aktuálně.cz ale řekl, že mu byly nabídnuty nějaké materiály, přičemž sám informoval média o tom, že někdo něco takového nabízí. „Ale to jsem nevěděl o tom, že ti samí novináři už v té hře hráli proti mně,“ uvedl. Řekl dále, že za snímky kompromitující Tlustého chtěl lidem, kteří mu je nabídli, dát 5 tisíc korun. „Oni mi je dali zadarmo, když jsem slíbil, že si od nich objednám další materiály,“ řekl Aktuálně.cz. Dodal, že sám chtěl odhalit původ fotografií a jejich autory a získat politické body. „Chtěl jsem se na tom takzvaně politicky udělat,“ řekl.

Morava se nechal fotit s dcerou Olgy Zubové

Morava žádal při schůzkách s domnělými detektivy rovněž o pořízení fotografií dcery poslankyně Zubové. Snímky chtěl využít k zastrašení poslankyně, a tak ji donutit, aby nedělala problémy při hlasování o vládních zákonech. Serveru Aktuálně.cz ale Morava řekl, že pořízením snímků chtěl zjistit schopnosti a možnosti člověka, který mu předtím nabídl snímky Tlustého.

Morava se navíc s dcerou Zubové Martinou blíže seznámil. Kamery Kroupova týmu zachytily, jak Morava domnělým detektivům zadává zakázku:Nafoťte mě s dcerou Zubové. Morava jim řekl místo a čas, kde s ní bude - díky snímkům měla poslankyně nabýt dojmu,že její dítě má kdosi pod kontrolou, a ona by se podle toho chovala. Fotografie byly pořízeny, ale Morava už je pro svůj plán nedostal, protože Kroupa mu před několika dny oznámil, že poslancovy schůzky natáčel.

Kauza bude mít dohru uvnitř ODS

Předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř chování Moravy odsoudil a bude po něm chtít vysvětlení. Poslanec Morava se za své chování omluvil, dál ale trvá na tom, že se na vydírání nepodílel. Zhruba do týdne chce zvážit další kroky. Nevyloučil ani rezignaci na poslanecký post.

Olga Zubová a Petr Tluchoř
Zdroj: ČT24