Začal sjezd zelených, Bursíka přivítali odpůrci radaru, Kuchtová dostala vajíčkem

Teplice - V Teplicích začal sjezd Strany zelených, na kterém bude nejmenší vládní strana volit svého předsedu. Hned v úvodu se o rozruch postaral premiér Mirek Topolánek, který se ostře postavil proti kauze kolem poslance ODS Jana Moravy. O post se utká současný šéf strany Martin Bursík s místopředsedkyní Danou Kuchtovou a Janem Linhartem. Bursík chce zachovat dosavadní linii strany, kdy se přes ústupky ve vládě daří prosazovat některé programové priority. Kuchtová naopak kritizuje, že se strana například v otázce radaru nebo zdravotnictví od programu vychýlila.

Delegáty sjezdu přivítaly modré šipky s nápisem „Po zelené s Bursíkem“ a ostnatý drát s napíchanými plyšáky iniciativy Ne základnám. Zatímco odpůrci radaru atakovali Bursíka pouze symbolicky výstavkou probodaných plyšových zvířat, jeho protikandidátku Danu Kuchtovou zasáhlo při příchodu do teplického Domu kultury vajíčko vyhozené z hloučku jejích kritiků.

Setkání poznamená kauza kolem poslanců ODS Jana Moravy a Vlastimila Tlustého, v níž mělo mimo jiné jít o vydírání poslankyně Olgy Zubové. Předseda zelených Martin Bursík už po příjezdu na sjezd řekl, že by měl Morava složit poslanecký mandát. Stejný názor zastává i jeho protikandidátka Dana Kuchtová.

Zubová: Vláda by měla znovu požádat o důvěru 

Premiér Mirek Topolánek ve své řeči proti celé kauze ostře vystoupil. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý by měl podle něj odejít ze sněmovny. Domnívá se, že Tlustý celou kauzu zinscenoval a účastníci nesmí zůstat bez potrestání. Premiér chtěl původně mluvit i o spolupráci zelených s vládní koalicí, nakonec se ale ve svém projevu zaměřil pouze na kauzu Moravy.

Mirek Topolánek:

„Potřebuji, abyste přes všechny vaše vnitřní problémy našli odvahu a sílu odejít ze sjezdu jednotní. Abyste mi pomohli vyčistit Augiášův chlív, zamezit zneužívání policie, státního zastupitelství a ostatních složek.“

Bursík premiérův projev pochválil: „Myslím, že tu našel porozumění. Proti tomuto typu zla bychom měli bojovat nezávisle na tom, jaké máme programové cíle.“ Kuchtová odmítla premiérův názor, že vina je na straně médií. „Opak je pravdou, média využila funkci, kterou mají mít,“ poznamenala s tím, že médiím naopak tleská. Zubová v reakci na projev odsoudila jakékoliv zneužívání dětí ve prospěch politických kampaní. Vláda by podle ní měla znovu požádat o důvěru. Hlasování ale sama iniciovat nechce.

Volba nového předsednictva je naplánovaná na sobotu. Po projevech hostů, které zahájil premiér Mirek Topolánek, se ale zelení příliš daleko nedostali. Celé odpoledne se řešil program sjezdu. Odpůrci Martina Bursíka se navíc snaží o obstrukce. Zatím není ani jisté, zda se vůbec bude mluvit o stanovách, které chce Bursík změnit. Sám přišel s 250 návrhy, kterými chce odstranit dvojkolejnost vedení strany. Na sjezd má na sjezd přijet 420 delegátů, tedy každý šestý člen strany.  

Nejmenší vládní strana bude volit svého předsedu.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod