Obrana podepsala smlouvy na obrněná auta za miliardu korun

Praha - Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na nákup 15 obrněných vozidel Dingo 2 za 499 milionů korun a 15 menších obrněnců Iveco MLV za 499 milionů korun. Dinga 2 dodá firma MPI Group, menší obrněnce Praga-export. Podle serveru Euro.cz, který informaci přinesl, tak obrana odmítla nabídku BAE Systems na rychlé dodání cenově mnohem výhodnějších vozidel RG-31 s vyšší balistickou ochranou.Všech 30 vozidel bude dodáno nejpozději do konce listopadu letošního roku, první dodávky začnou už v říjnu.

Neúměrně vysokou cenu za nová vozidla nesníží ani to, že budou dodána ve větší sérii, což byl jeden z argumentů, jimiž ministerstvo obhajovalo cenu prvních čtyř vozidel Dingo 2 a Iveco MLV. „V případě pořízení dosud nezavedených vozidel, tedy nabízených RG-31, by musel následovat časově náročný proces kontrolních a vojskových zkoušek, poté zkoušky ověřovací série, zavedení do výzbroje, zajištění logistického zázemí. A to je hlavní důvod, proč nelze jinak kvalitní nabídku BAE Systems akceptovat,“ uvedl Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany.

Cena konkurenčních obrněnců je třikrát nižší  

Firma BAE Systems poslala před více než měsícem ministerstvu obrany nabídku k okamžitému dodání lehkých obrněných vozidel jihoafrické výroby RG-31. Vozidla sice byla vyrobena pro americkou armádu, ale vzhledem k urgentní potřebě českého vojenského kontingentu v Afghánistánu byla BAE Systems připravena přednostně uspokojit požadavky českých vojáků v provincii Lógar.

RG-31 má navíc údajně oproti vozidlům v české armádě vyšší stupeň balistické ochrany. Cena pro americkou armádu se pohybuje mezi 350 až 400 tisíci eur (8,4 až 9,6 milionu korun) za kus, tedy asi třikrát méně, než platí ministerstvo českým zprostředkovatelům. BAE Systems jihoafrické obrněnce nabízela ministerstvu obrany už dvakrát. V prvním případě byla nabídka vyřazena pro formální pochybení a v druhém kvůli termínu dodávky.

Obrněný vůz Iveco
Zdroj: ČT24