Poslanci nechtějí „Velkého bratra“

Praha - Dva kameramany, kteří dosud natáčeli schůze v Poslanecké sněmovně, má nahradit šestice nových automatických kamer za pět a půl milionu korun. Tyto záběry pak budou mít nově k dispozici všechna média. Nepřetržitý dohled však podle některých znamená narušení soukromí i možné zneužití. Poslanci zvažují, že bez záruk možná spuštění kamer nedovolí.

Některé poslance volný přístup k záznamům děsí a přirovnávají kamerový systém k špionážní technice nad svými hlavami. „Je schopna zachytit velmi malé písmo na kterémkoli ze stolů poslanců. To znamená emailovou korespondenci, písemnou korespondenci a další dokumenty a sms zprávy,“ řekl poslanec Boris Šťastný (ODS). „Aby člověk kontroloval každou koordinaci pohybu, aby si hlídal každý papír nebo každou sms, to samozřejmě může být problém,“ dodal Alexandr Vondra (ODS).

Obavy poslanců jsou podle předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), který systém navrhl, zbytečné. Ještě do konce září mají být stanovena pravidla pro to, co přesně se bude natáčet.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka však nový systém „neprospěje důstojnosti sboru, protože poslanci, i když se to nezdá, jsou jenom lidé". Naopak Martin Bursík (SZ) považuje kamerový systém za věc, která k roli politika patří a osobně ho neruší.

Nový systém nezačne pracovat hned, sněmovna ho musí nejprve vyzkoušet. Statické kamery převezmou práci lidí definitivně až po novém roce.