Odbory možná uspořádají generální stávku proti novele zákoníku práce

Praha - Odbory chystají vlnu protestů proti plánované novele zákoníku práce, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela je podle nich pro zaměstnance nevýhodná a nemůže je dostatečně ochránit. Pokud vláda k jejich návrhům nepřihlédne, uvažuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) o protestech, případně i o generální stávce.

„Máme obavy, že věcné záměry, které předkládáme, nebudou brány příliš v úvahu. Samozřejmě, že pokud by k nim vůbec nepřihlédli, nelze vyloučit ostré protesty včetně generální stávky,“ uvedla místopředsedkyně ČMKOS Marcela Kubínková.

Odborářům vadí změny v uzavírání a rozvazování pracovních poměrů. Pracovní poměr na dobu určitou by se měl prodloužit ze dvou let na tři roky. Zaměstnavatel by také mohl dát výpověď z důvodu jeho provozní potřeby. Další změny by se měly týkat příplatků za práci v noci a o víkendech. Nově by měly být odvozovány od minimální mzdy, zatímco teď se vážou na průměrn hodinový výdělek.

O svém dalším postupu budou odboráři rozhodovat až po říjnovém jednání tripartity. V případě nepřijetí navrhovaných změn odboráři očekávají koncem letošního nebo začátkem příštího roku velké protestní akce.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase bude připravovaná novela koncepční, měla by vést k více „liberálnímu a flexibilnímu trhu práce“. Obavy odborářů, že by novelizovaný zákoník práce nedostatečně chránil zaměstnance, ministr nesdílí.