ODS se postavila za Venclíka, nahrávka ho má prý poškodit

Brno - Grémium Občanské demokratické strany se postavilo za svého kandidáta na jihomoravského hejtmana Milana Venclíka a odsoudilo zvukové nahrávky v sobotní reportáži TV Nova. Nahrávka, podle níž brněnská stavební firma skrytě sponzorovala ODS, má podle grémia zdiskreditovat jihomoravského lídra strany před podzimními krajskými volbami. Podle ODS se opakuje scénář z roku 2004, kdy byl proti Venclíkovi uplatněn stejný postup.

Později se sice u soudu ukázalo, že obvinění byla nepodložená, nicméně ODS na Jižní Moravě jako v jediném kraji nezískala křeslo hejtmana. Podle jihomoravských občanských demokratů by to, kdo pořídil a zveřejnil nahrávku, měla zjistit policie.

Na pondělní tiskové konferenci ODS se spekulovalo o tom, zda nahrávku nezveřejnil brněnský radní a senátor Jiří Zlatuška (LiRA). Politik kandiduje letos do Senátu, jeho vážným soupeřem je europoslanec a bývalý primátor Petr Duchoň (ODS). „Víme, že pan Zlatuška tuto nahrávku měl k dispozici mnohem dříve a že ji pouštěl na Radě města Brna,“ řekl Venclík.

Čtyři roky stará nahrávka zaznamenává rozhovor šéfa stavební firmy Přemysla Veselého a senátora ODS Vlastimila Sehnala. Podle Novy spolu mluvili o penězích, které prý Veselý dal předsedovi jihomoravské ODS Venclíkovi. Z hovoru podle televize vyplývá, že se mohlo jednat o provize za přidělení stavebních zakázek. Sehnal navíc podle nahrávky zřejmě naznačoval, že si Venclík peníze od podnikatele nechává a ODS je neodevzdává.

Senátor Sehnal existenci nahrávky popírá, tvrdí, že jde o montáž. Přemysl Veselý ale přiznal, že se rozhovor mezi ním a Sehnalem na téma zakázek a úplatků odehrál. Veselý tvrdí, že chtěl penězi vždy podporovat jen brněnský sport a kulturu, nikoliv samotné politiky. A přesně tak úlitby chápal.