Kvůli technoparty v Ostravici požadují ochránci přírody změnu zákona

Ostravice (Frýdecko-Místecko) - Pětitisícová pokuta a vyplašená zvěř - to je výsledek víkendové taneční party v Chráněné krajinné oblasti Beskyd v Ostravici. Zatímco policie nezaznamenala téměř žádné přestupky ani stížnosti, ochránci přírody požadují změnu zákona. Některé druhy zvířat v nejcennějších oblastech Lysé hory a Smrku podle nich o víkendu propadaly kvůli neznámému nebezpečí panice a stávaly se snadnějším terčem predátorů.

Zákon o ochraně přírody nepamatuje jmenovitě na ohrožení přírody hlukem. Ochránci tak nemají v rukou žádný nástroj, jak něčemu podobnému příště zabránit. Ochranáři spolu s myslivci v současné době monitorují, jestli kvůli technoparty došlo k nějakým konkrétním škodám.

Vzácné druhy zvířat, které Lysou horu a Smrk obývají, byly kvůli hlasité hudbě vystaveny nebezpečí, které si nedokázaly vysvětlit. Jeleni, srnci, tetřevi nebo jeřábci podle ochránců přírody opouštěli své úkryty, zmateně pobíhali, a stávali se tak bezbrannější vůči případným útočníkům.

Samotný areál bývalého sociálního ústavu, kde technoparty probíhala, je už téměř uklizen. Organizátorům hrozí maximálně pětitisícová pokuta za rušení nočního klidu.

Vydáno pod