O zvolení do Senátu letos usiluje rovných 200 kandidátů

Praha - O zvolení mezi senátory bude letos soupeřit rovných 200 kandidátů, kteří byli k říjnovým volbám registračními úřady připuštěni. V porovnání s předloňskou obměnou třetiny členů horní komory se jejich počet o čtyři snížil. Je jich nicméně o 32 více než při senátních volbách před šesti lety, ze kterých vzešli letos končící senátoři. Lhůta pro registraci senátních kandidátek skončila v pátek 29. srpna.

Nejvíce kandidátů se přihlásilo v Praze 5, a to rovný tucet. Naopak nejmenší výběr budou mít voliči na Frýdeckomístecku, kde se budou moci rozhodovat jen mezi pěti uchazeči. Celkem své kandidáty z registračních úřadů letos přihlásilo podobně jako při předchozích volbách 31 stran a hnutí, některé z nich v koalici.

Ve všech 27 obvodech mají své kandidáty pouze ODS, ČSSD a KSČM. Strana zelených má ve hře 19 kandidátů, lidovci 17. Z ostatních stran nejvíce kandidátů nasadily Strana důstojného života - celkem 15 - a SNK ED s desítkou nominovaných. Opět pokračoval trend úbytku nezávislých kandidátů bez podpory politického uskupení, letos jsou už jen tři. Jedním z nich je i bývalý senátor US-DEU Ondřej Feber, který usiluje o znovuzvolení na Karvinsku. Právě v tomto obvodu neprošli registračním sítem další dva nezávislí kandidáti; tamním voličům tak místo osmi zůstalo jen šest senátorských adeptů.

ČSSD, která má 13 senátorů a vítězství bude obhajovat v sedmi obvodech, vsadila například na bývalého rektora ČVUT Jiřího Witzanyho, ředitele vrchlabské nemocnice Vladimíra Drymla nebo někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Ze tří komunistů svůj mandát obhajuje jediný, lidovci k udržení své senátní jedenáctky potřebují vyhrát ve čtyřech obvodech - mezi jejich kandidáty patří lékař Pavel Klener. Existenční problémy hrozí nejméně početným frakcím - sedmičlennému Klubu otevřené demokracie a šestičlennému klubu SNK. O znovuzvolení se snaží tři senátoři z každého z těchto klubů. Strana zelených může naopak jen posílit, stejně jako neparlamentní strany.

První kolo senátních voleb se bude konat společně s krajskými volbami 17. a 18. října. Do té doby se kandidáti zřejmě budou soustředit na získávání voličů. Druhé kolo senátních voleb se uskuteční o týden později.

Vydáno pod