Vietnamští buddhisté chtějí v Praze postavit svůj chrám

Praha - V Praze 4 by už brzy mohl vyrůst buddhistický stánek, jeho výstavbu plánuje do tří let vietnamská komunita. Pozemek už je vybrán a teď se sbírají peníze - částečně přichází podpora i ze zahraničí, ale většinou je dává dohromady česká vietnamská komunita. Zatím se věřící scházejí v blízké improvizované svatyni. Tam dnes také proběhla obdoba křesťanských dušiček, svátek vu-lan, při kterém si účastníci připomínají zemřelé a je také díkem rodičům, že jim umožnili přebývat na zemi.

Vietnamců dnes oficiálně žije v Česku přes 55 tisíc, mnozí z nich již v několikáté generaci a velká část z nich jsou buddhisté. Letos v lednu otevřeli ve Varnsdorfu první buddhistický chrám u nás, který navštěvuje nejen místní vietnamská komunita, ale i Češi žijící v blízkém i vzdálenějším okolí.

Stejně jako ve Varnsdorfu i pražská vietnamská komunita chce, aby příští chrám byl otevřený všem. Buddhistické centrum v Praze chtějí postavit i vyznavači buddhismu diamantové cesty, kteří se již několik let snaží své centrum na Vinohradech, založené známým lamou Olem Nydahlem, vyměnit za rozsáhlejší areál. V Česku se k buddhismu hlásí asi sedm tisíc lidí, různých meditačních center je v zemi poměrně mnoho.  

Ve Vietnamu je buddhismus převažující vírou, vyznává ho asi 90 procent lidí. „Jsou ale i oblasti, kde jsou křesťané, také velmi nepatrná část je hinduistů, ale muslimové nejsou Vietnamci vůbec,“ připomíná Nguyen.

Buddhismus spíše než náboženstvím je filozofickým systémem, jeho základy položil Gautama Buddha pravděpodobně v 5. století před naším letopočtem v severovýchodní Indii. Dnes jej vyznává několik stovek milionů lidí. O nějaký systém ale Buddhovi nešlo - jeho myšlenky vedlo úsilí o vysvobození z koloběhu narození a smrti, tedy o nirvánu. Ta je konečným cílem všech buddhistů.

Vydáno pod