Miroslav Šlouf z ČSSD vyloučen nebude, má se ale omluvit

Praha - Ústřední kontrolní komise, která v pátek jednala o tom, zda vydá doporučení k vyloučení bývalého poradce Miloše Zemana Miroslava Šloufa ze strany, se za svého člena postavila. Šlouf ale podle komise porušil stanovy strany. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ho proto vyzval, aby se kromě předsedy poslaneckého klubu Michala Haška omluvil i celému poslaneckému klubu.

Šlouf se podle Paroubka má také angažovat v senátní kampani na Praze 13, která je jeho domovskou organizací. Svou činností by podle šéfa sociálních demokratů dokázal, že umí za ČSSD bojovat. Paroubek by pak podle svých slov žádné další jednání nepodnikal. Šlouf ale tvrdí, že se zatím neomluvil nikomu a pravděpodobně tak nehodlá učinit ani v budoucnu.     

„Nemám s tím vůbec žádný problém,“ reagoval Šlouf. Jeho působení v ČSSD bylo podle něj v minulosti „doslova protknuto“ účastní na nejrůznějších volebních kampaních. Šlouf navíc zdůraznil, že nikdy nevedl spor s ČSSD. "Záleží na příteli Paroubkovi, zda mne přestane v novinách
napadat," dodal. 

Mateřská organizace za Šloufem stojí 

Miroslava Šloufa může ze strany vyloučit buď jeho mateřská organizace na Praze 13, která za ním ale stojí, nebo ústřední výkonný výbor. Ten se ale má sejít až koncem září, což je jen krátce před krajskými volbami. „Vedení ČSSD si uvědomilo, že by nebylo dobré dříve velmi vlivného člena strany vylučovat v tak sledovanou dobu,“ uvedla redaktorka ČT Alice Schinabeková.   

Jednání Ústřední kontrolní komise proběhlo na základě stížnosti tajemníka strany Jiřího Havlíčka, podle kterého měl Šlouf před prezidentskou volbou lobbovat za znovuzvolení Václava Klause. O 10 až 15 poslancích ČSSD měl navíc prohlásit, že jsou nespokojeni s vedením strany a mohli by být potenciální přeběhlíci.  

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24