Když SMS jízdenka selže, zajímá dopravce jen pokuta

Praha - Už tři čtvrtě roku si mohou lidé v metropoli koupit jízdenku na hromadnou dopravu přes mobil. Každý měsíc tento způsob využije kolem 750 tisíc cestujících. Někteří službu chválí, někdo si stěžuje na nedodržení dvou minut pro potvrzení lístku. Úřad pro ochranu osobních údajů teď prověřuje, jestli si dopravní podnik nenechává telefonní čísla zákazníků déle, než je třeba.

Pošlete zprávu, ale jízdenka nepřijde. A protože spěcháte, nastoupíte do autobusu. To byste ale neměli dělat, abyste nedopadli jako pan Hrdlička. Když mu SMS jízdenka asi po pěti minutách konečně dorazila, revizor už si opisoval údaje z občanky: „Ukazoval jsem mu SMSku, vůbec ho to nezajímalo, protože už vypisoval bloček. Vůbec se se mnou nebavil.“

Podle dopravního podniku udělal chybu pan Hrdlička. Když mu SMS jízdenka nepřišla do slibovaných dvou minut, do autobusu vůbec neměl nastoupit. „Cestující může nastoupit do dopravního prostředku pouze s platným dokladem. Pokud mu SMS nepřišla, je lépe pořídit si jiný doklad,“ potvrzuje mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený.

26 korun za SMS jízdenku, která nedorazila nebo přišla pozdě, může pan Hrdlička reklamovat. Nikoliv už ale tisícikorunovou pokutu, kterou dostal. Přesto se o to pan Hrdlička pokusil. Nejenže se ale s jeho reklamací za 5 měsíců nic nestalo, peníze pro dopravní podnik teď po něm vymáhá externí firma na vymáhání dluhů. „Na DP mi řekli, že mi jsou schopni vrátit částku 26 korun za jízdu, což je samozřejmě nesmysl, protože tu částku bych zaplatil tak jako tak,“ poukazuje na logiku dopravce Hrdlička. Zatím ale marně.

Dopravce si nechává citlivá data až 10 let

O SMS jízdenky se teď zajímá také Úřad pro ochranu osobních údajů. Nelíbí se mu, že dopravní podniky uchovávají databázi čísel celých deset let. Pražský, ale i ústecký přepravce teď musí úřadu písemně vysvětlit, jaké údaje shromažďují, kdo je zpracovává, jak je databáze zabezpečená a hlavně k čemu data podniky potřebují. „Prošlo médii, že vlastně je to kvůli soudním sporům, což se jevilo jako dost absurdní, po deseti letech vymáhat,“ zpochybňuje argumentaci dopravců mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Oba dopravci by tak měli vysvětlit, jak to s jejich databázemi je, do konce srpna. Úřad pak určí, jestli je shromažďování údajů zákonné, nebo není.