Lesy ČR se topí v problémech, škody jdou do stamilionů

Praha - Hospodaření Lesů ČR je podle všeho mnohem zamlženější, než se původně jevilo a než připouští ministr zemědělství Petr Gandalovič. Kriminalisty zatím zajímá jediná podezřelá zakázka vlivné státní firmy, a to podvodně uzavřené smlouvy na nákup výpočetní techniky, při kterých se ztratilo 100 milionů. Analýza, kterou má Česká televize k dispozici, však upozorňuje i na další problematické případy.

Vedle zakázky na výpočetní techniku má mít kriminální pozadí i zadávání zakázek na nelesnické služby, střednědobá výběrová řízení na těžbu i likvidace následků březnové vichřice Emma. Objem zakázek je v miliardách korun, škody mají jít do stamilionů.

„V současné době protikorupční policie prošetřuje trestní oznámení v souvislosti s nákupem výpočetní techniky. A podle mých informací žádné další trestní věci v této souvislosti nevedeme,“ uvedla policejní mluvčí Petra Kopecká. Důvěryhodný zdroj ovšem ČT potvrdil, že analýza popisující další problematické zakázky je v policejním spise také.

Forenzní audit: Opozice žádá, Gandalovič odmítá

Podle informací ČT měl materiál vzniknout na zakázku Lesů ČR. Ty se k tomu zatím nevyjádřily. Ministr Gandalovič počátkem týdne odmítl výzvu, aby zadal forenzní audit, který po něm vedle opozice požaduje i lidovecký místopředseda vlády Jiří Čunek. Pokud by se ale ukázalo, že analýza obsahuje odůvodněná obvinění, kontrolu by Gandalovič do lesů poslal. „Jsme svědky spíše útoků ze strany některých lesnických firem proti Lesům ČR. Já to považuji od doby IPB za jeden z největších útoků proti státnímu majetku,“ uvedl ministr.

Podle stínového ministra zemědělství Michala Haška je sociální demokracie rozhodnuta audit provést, i kdyby to mělo být až po případném vítězství ve volbách. „Den ze dne roste přesvědčení o nutnosti provedení forenzního auditu ve státním podniku Lesy ČR. Pokud by ministr Gandalovič odhlédnul ideologicky od toho, že ten návrh přišel z řad opozice a choval se pragmaticky, tak on první by měl mít zájem na tom, aby byl teď popsán aktuální stav státního podniku,“ upozorňuje Hašek.

Státnímu podniku patří přibližně dvě třetiny všech lesů na území republiky. Hodnota majetku, se kterým hospodaří, se odhaduje na 70 miliard korun.

Petr Gandalovič
Zdroj: ČT24