Topolánek: V Klausově názoru na konflikt chybí podíl Ruska

Praha - Premiér Mirek Topolánek se domnívá, že v názoru prezidenta Václava Klause na gruzínsko-ruský konflikt chybí podíl Ruska. Topolánek dnes novinářům řekl, že má jiný názor než hlava státu. Podle něj Gruzie reagovala na předem připravenou provokaci Moskvy. Podle Klause nese rozhodující podíl odpovědnosti za konflikt gruzínská strana. Topolánkův kabinet bude o situaci na Kavkaze jednat ve středu.

Premiér konstatoval, že za zahraniční politiku v Česku je zodpovědný šéf diplomacie Karel Schwarzenberg i celá vláda. „Prezident z ústavy není odpovědný. V tomto smyslu to beru spíše jako komplikaci směrem k dalším zemím,“ uvedl Topolánek.

Zopakoval, že „mírotvorná role“ ruských vojsk na Kavkaze je podobná okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Klaus však toto přirovnání odmítl. „Ta paralela neobstojí vůbec, protože v roce 68 Československo nenapadli Rusové, ale komunismus,“ myslí si tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

Topolánek si myslí, že k akcím Ruska také přispělo nepřizvání Gruzie mezi členské státy NATO na letošním aliančním summitu v Bukurešti. „(Premiér) Vladimir Putin ukázal, kdo dneska vládne Rusku,“ podotkl Topolánek.

Prezident v úterý za rozpoutání konfliktu kritizoval Gruzii a za viníky války označil gruzínské politiky. „V zodpovědnosti za vyvolání války je role gruzínského prezidenta, vlády a parlamentu neoddiskutovatelná a evidentně fatální,“ napsal Klaus. Naopak vláda v čele s premiérem Topolánkem a ministrem zahraničí Schwarzenbergem se kloní spíše na stranu Tbilisi.

„Ten iniciální prvek udělala ruský armáda, která už stála na hranici od 4. srpna a gruzínská rozvědka velice dobře věděla, že hlavním cílem, zejména po projevu pana Lavrova, není pomoc osetinským separatistům, ale zničení tbiliské vlády,“ vysvětluje senátor Jaromír Štětina.