Do měst míří červené popelnice, pojídají elektroodpad

Praha/Karlovy Vary - V českých městech se zvolna začínají objevovat červené kontejnery na drobnou elektroniku. Měly by pomoci zabránit vyhazování elektrospotřebičů do běžného komunálního odpadu a zároveň zlepšit recyklaci těchto výrobků. To žádají také kvóty Evropské unie, podle kterých si Česko v oblasti recyklace elektroodpadu nevede zrovna nejlépe - vytřídíme jen 2,5 kilogramu na osobu. Unie přitom žádá alespoň čtyři, jinak hrozí sankce.

Česko je první zemí, kde se červené kontejnery zkoušejí. Ohlasy na ně jsou pozitivní, a tak je už chtějí mít v zahraničí také. Vyhodit se do nich dá třeba starý fén, přehrávač nebo video. Do Karlových Varů se dostaly červené kontejnery před měsícem. Po měsíci testování jsou místní ekologové spokojeni - vybralo se více než 400 kilo. Na kontejnery si ale místní musí zvykat.

„Tohoto drobného elektroodpadu je čím dál tím více. Lidé ale nejsou ochotni kvůli starému mobilu nebo rádiu jet do sběrného dvora,“ říká mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek. Právě proto by měly nové popelnice umožnit občanům větší komfort pro nohy - nebudou muset daleko. Navíc se zamezí vyhazování nebezpečného odpadu do běžných popelnic.

I když se lidé v třídění elektroodpadu zlepšují, podle ekologů pořád ne dost. Loni se v Česku vybralo v přepočtu 2,5 kilogramů na hlavu, letos ale požaduje Evropská unie kilogramy čtyři.

„Ten závazek úplně nesplníme, ale EU určitě posoudí to, že máme dobré tendence,“ míní jednatel firmy Asekol, která se recyklací zabývá. V to doufá i ministerstvo životního prostředí, pokuta by byla nepříjemná.

Červených kontejnerů je v Česku zatím jen 61. Ve všech městech ale běžně fungují sběrné dvory. Nedávný výzkum ale ukázal, že průměrná vzdálenost ke sběrným místům je pořád delší, než jsou lidé ochotni překonat. Množství kontejnerů by se proto mělo dále zvyšovat.

Vydáno pod