Policie obvinila dva stavební inženýry kvůli železničnímu neštěstí

Ostrava - V souvislosti s železničním neštěstím ve Studénce obvinila policie dva inženýry firmy Bögl & Krýsl, kteří měli na starost rekonstrukci silničního mostu nad tratí. Kvůli obecnému ohrožení můžou strávit ve vězení až deset let. Při nehodě 7 lidí zemřelo a 63 se zranilo, škoda dosáhne minimálně 176 milionů korun. Policii pomohly fotografie od člověka, který si most před zřícením vyfotil. Obvinění budou stíháni na svobodě.

Příčinou neštěstí byla porucha statického zabezpečení mostu, který se 8. srpna zřítil do kolejiště. Následně do něj narazil mezinárodní rychlík. Policie zjistila, že statika mostu byla porušená již dva dny před neštěstím. Obvinění pracovníci o poruše věděli, ale nezjednali dostatečnou nápravu a nezabezpečili stavbu.

"Měli stavbu zastavit a staticky prověřit. To neudělali a závadu se, jak dokazují fotografie, snažili pouze opravit," řekl dnes novinářům šéf vyšetřovacího týmu Jiří Vícha.

Podle něj se vedoucí pracovníci nemohou bránit tím, že by o statickém narušení konstrukce nevěděli. „Věděli to,“ řekl Jícha s tím, že dokonce sami kritická místa nafotili a snímky poslali společnosti ODS - Dopravní stavby Ostravy, která si je najala.

Zástupci společnosti před týdnem dokonce uvedli, že jejich zaměstnanci v inkriminovaný moment žádné práce na místě nevykonávali. Toto tvrzení však vedoucí vyšetřování Jícha odmítá: „Máme informace, že v tu dobu se na mostní konstrukci nacházelo nejméně šest osob. Většinu z nich zaměstnávala uvedená firma.“

Bögl & Krýsl za svými inženýry stojí

„Zatím neznáme úplně do detailů obsah obvinění. Každopádně trváme na tom, že si nejsme vědomi nějakého jejich zavinění,“ reagoval na obvinění mluvčí společnosti Bögl & Krýsl Jan Nováček.

Česko-německou společnost Bögl & Krýsl …

… si jako subdodavatele najala společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava. Ta vyhrála výběrové řízení na zakázku v hodnotě přesahující 26 milionů, které vyhlásil majitel mostu Moravskoslezský kraj.

Firma si teď podle něj nechá vypracovat znalecké posudky, které potvrdí nebo vyloučí případnou míru zavinění obou zaměstnanců. „Necháme si udělat znalecké posudky statiků a dalších odborníků, podle toho, jak si to vyžádá situace,“ dodal.

Nutnost zajistit veškeré informace ohledně vlastních zaměstnanců a jejich míry viny zdůraznil také mluvčí společnosti ODS Dan Šabík.

Další obvinění možná ještě padnou…

Jícha a novojičínský státní zástupce Aleš Kopal dnes nevyloučili možnost, že v souvislosti s tragédií padnou další obvinění. Týkat by se mohla vedení společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava, která o problémech údajně ze zaslaných fotografií věděla. Zabývají se i tím, zda obě společnosti dostatečně o průběhu prací informovali provozovatele železniční tratě.

Na rychlík Eurocity se zřítil most, sedm mrtvých, 70 zraněných.
Zdroj: ČT24