Česko prohrálo arbitráž s Diag Human - lidé ze své kapsy zaplatí 9 miliard

Praha - Firmě Diag Human, obchodující s krevní plazmou, musí český stát zaplatit téměř devět miliard korun. Firmu majitele bechyňského zámku Josefa Šťávy musí odškodnit za zmaření lukrativních obchodů s krevní plazmou v 90. letech. Vyplývá to z nálezu tříčlenného rozhodčího senátu, který uzavřel dvanáct let trvající arbitráž. Obě strany se proti rozsudku mohou do třiceti dnů odvolat. Nejspíše tak učiní. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek uvedl, že vláda s výsledkem nesouhlasí, je podle ní "postaven na chabých důkazních základech".

Firma Diag Human požadovala odškodnění ve výši 14 miliard, včetně úroků, soud jí nakonec přisoudil více než polovinu. „Rozhodci konstatují, že oproti původně uplatněné částce jako náhradě škody je dnešní přisouzená částka 66krát vyšší. Za celých dvanáct let bylo možno kdykoli dojít k mnohem levnější shodě pro veřejnou pokladnu,“ komentoval výši částky právní zástupce společnosti Jan Kalvoda.

"Žalovaná strana je povinna zaplatit straně žalující na náhradě škody částku 4.089.716.666 Kč, a to do jednoho měsíce od právní moci tohoto konečného rozhodčího nálezu," zní rozsudek. Částka, kterou by měl český stát vyplatit se ale ještě navyšuje o úroky z prodlení (4,77 miliard korun). Tato suma představuje náhradu škody do dne 21. července 2007, od toho dne vzrůstá o další úrok z prodlení ve výši 1,3 milionů Kč za den.

Kolik český stát zaplatí? (v Kč)

  • Náhrada škody: 4,09 mld
  • Úroky z prodlení: 4,77 mld.
  • Až do zaplacení odškodného: 1,3 mil. / den

Diag Human chce projevit dobrou vůli, záleží ale prý na vstřícnosti české vlády

Diag Human se podle svého právního zástupce Jana Kalvody rozhodla - jako „projev dobré vůle“ - podmíněně zastavit úročení dlužné částky po dobu třiceti dnů. Záležet však bude podle ní na rozhodnutí české vlády. Firma je s ní připravena zahájit okamžité jednání.

„Pokud se však vláda rozhodne jednání odmítnout a z politických ohledů prodloužit trvání sporu o další měsíce či roky, je společnost Diag Human připravena podat vlastní přezkumný návrh a prokázat další způsobenou škodu, než jaká byla přiznána. Po celou dobu pak budou narůstat úroky z prodlení,“ uvedl Kalvoda.

Julínek i Čunek: Vláda se musí rozhodnout rychle, co dál

Důkazy neopravňují k vyplacení jakékoli náhrady škody, uvedl v reakci na výsledek arbitráže současný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Chce, aby stát nemusel platit nic, a navrhne vládě, aby využila všech možností přezkumu rozhodnutí. "Jsme přesvědčeni, že je to postaveno na chabých důkazních základech, a byli jsme překvapeni," dodal.

Kabinet by se podle něho měl rozhodnout 10. září. O arbitráži informoval už premiéra Mirka Topolánka, který je na cestě na olympiádu v Číně. „Chci, aby tuto záležitost co nejdříve projednala vláda a co nejrychleji rozhodla o dalším postupu … Jedná se o akutní stav a my se jím musíme urychleně zabývat,“ uvedl místopředseda vlády Jiří Čunek, který premiéra v nepřítomnosti zastupuje.

Začalo to dopisem ministra…

"Pokud se však vláda …

… rozhodne prodloužit trvání sporu o další měsíce či roky, je společnost Diag Human připravena prokázat další způsobenou škodu, než jaká byla přiznána."

/Diag Human SE/

Prapočátkem sporu byl dopis, který v roce 1992 zaslal tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar dánské firmě NovoNordisk. Vyslovil v něm pochybnost na adresu firmy Conneco, později Diag Human. Dánská společnost s firmou Diag Human ukončila spolupráci a v podstatě jí tak znemožnila působit na trhu s českou krevní plazmou. Po třech letech (v roce 1995) proto firma poslala ministerstvu žádost o náhradu škody, kterou jí způsobil právě dopis ministra. Ten ale tvrdil, že mezi psaním a nárokovanou škodou neexistuje žádnou souvislost.

Diag Human ale trvala na tom, že dopisem ministr protiprávně zasáhl do pravidel hospodářské soutěže. V říjnu 1996 podala rozhodčí žalobu o částku téměř dvě miliardy korun. Stát arbitráž prohrál a v roce 2002 musel firmě zaplatit zhruba 327 milionů korun. Majitel firmy Josef Šťáva chtěl ale vysoudit za krach obchodu s krevní plazmou z českých transfuzních stanic ještě další odškodné. Požadoval téměř 14 miliard korun. Rozhodčí mu dnes přisoudili více než polovinu této částky.

Diag Human dohnala nepřímo před soud i exministryni Součkovou

Do kauzy s krevní plazmou se zapletla i exministryně zdravotnictví Marie Součková. Obžaloba ji vinila z porušování povinností při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. V době svého působení na ministerstvu měla uzavřít nevýhodnou smlouvu s advokátem Zdeňkem Nováčkem o zastupování ve sporu právě s firmou Diag Human. Exministryně si několikrát vyslechla osvobozující rozsudek. Definitivně ale ještě jasno není - v červenci vrátil Městský soud v Praze už potřetí případ k obvodnímu soudu. Součková se k výsledku arbitráže vyjadřovat nechtěla.