Firma, která musela vrátit pozemek koupený od fondu dětí, u soudu neuspěla

Brno - Ústavní soud se odmítl zabývat stížností firmy Alcredo. Před třemi lety získala od likvidátora Pavla Žáka část bývalého majetku Svazu socialistické mládeže, a to pod cenou. Jedná se o pozemek na Havířovsku. Nejvyšší soud pak ale rozhodl, že smlouvy o prodeji nejsou platné a že společnost Alcredo má majetek vrátit. Firma proto ještě zkusila štěstí u Ústavního soudu, ale neuspěla.

„Ústavní soud odmítl stížnost jako neopodstatněnou, to znamená, že podstatou sporu se vůbec nezabýval, pouze konstatoval, že v předchozím řízení byla dodržena všechna ústavně zaručená práva účastníků řízení,“ uvedl mluvčí Ústavního soudu Milan Spáčil.

Kvůli podivnému prodeji už padlo i několik obvinění. Policie letos v červnu někdejšího likvidátora Žáka spolu s právníkem Ondřejem Hanákem znovu obvinila z trestných činů. Žák údajně pod cenou prodal desítky budov a pozemků po celé republice, stát prý mohl přijít až o 215 milionů korun.

Fond dětí a mládeže vznikl v roce 1993 a převzal majetek někdejšího Svazu socialistické mládeže. Po vyhlášení likvidace mohl majetkem disponovat jedině Žák, který jej měl postupně převádět na různá sdružení dětí a mládeže. Objevila se však podezření, že místo toho majetek rozprodal soukromým firmám za ceny nevýhodné pro stát. Poslanci Žáka kvůli podezřením z machinací z funkce likvidátora v roce 2004 odvolali. Bývalý svazácký majetek je předmětem desítek soudních sporů - ministerstvo financí podalo přes 100 žalob. Ústavní soud se v aktuálním rozhodnutí nevyjádřil k tomu, zda jsou smlouvy o převodech nemovitostí z Žákovy éry neplatné.