Rodiče z Bíliny na Teplicku jsou podezřelí z týrání dětí

Bílina (Teplicko) - Z trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže byli obviněni rodiče, kteří v Bílině na Teplicku údajně týrali dva své syny ve věku tři a čtyři roky. Chlapci žili podle sociálních pracovníků dlouhé měsíce v miniaturní nevětratelné a neosvětlené úklidové komoře. Pracovníci je našli nemyté, zavšivené a ve výkalech. Chlapci byli v takovém stavu, že vydávali pouze zvuky bručení a vrčení. Rodiče je údajně do komory zavírali sedm měsíců.

Soud se bude případem zabývat příští středu, jednání rodičů pravděpodobně přehodnotí na trestný čin týrání svěřené osoby. Rodičům tak hrozí až osm let vězení.

Případ začal loni v listopadu, kdy si sousedi všimli toho, že chlapci dlouhou dobu nevycházeli z bytu. Proto zavolali sociální pracovníky, kteří začali rodinu sledovat. Oba děti našli ve zbídačeném stavu v komoře letos v lednu. Sociální pracovnice spolu s policií pak rodičům odebraly nejen tříletého a čtyřletého chlapce, ale ještě jednoho - dvouletého.

Odborníci děti odvezli do nemocnice k ošetření a pak je předali specialistům do ústavu. Nyní jsou v kojeneckém ústavu v Teplicích, kam je znovu těhotná matka s manželem chodí navštěvovat. Jejich matka se hájí, že chlapci měli všeho dostatek.