Soud označil elektrický paralyzér za zbraň

Brno - Podle rozsudku Nejvyššího soudu (NS) je za zbraň třeba považovat i elektrický paralyzér. Když ho člověk použije, mohou soudy a policie jeho čin hodnotit jako zacházení se zbraní.  NS se zabýval případem ze severní Moravy, v němž ho dvojice mužů použila při útoku. Původně dostali dvouletý a tříletý trest, odvolací soud však uložil jen podmínku s odůvodněním, že nepoužili zbraň. Nejvyšší soud ale verdikt označil za chybný. Případ se tak znovu vrátí k Okresnímu soudu v Ostravě. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Dva muži se nechali najmout jako vymahači ve sporu dvou podnikatelů. Při útoku na podnikatelku se představili jako policisté. Měli u sebe pistoli, injekční stříkačku a elektrický paralyzér, který jako jediný použili. Okresní soud v Karviné je poslal do vězení, Krajský soud v Ostravě ale rozhodnutí zrušil a uložil podmíněný trest. Použití zbraně se podle něj nepodařilo prokázat.

Nejvyšší soud ale došel k závěru, že krajský soud nevyhodnotil případ správně. „Za zbraň je považována nejen zbraň v technickém slova smyslu, ale jakýkoliv předmět způsobilý přivodit zranění. O zbraň se jedná i tehdy, použije-li pachatel při útoku na poškozeného elektrický proud,“ uvedl Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí. Mužům nepomohla ani argumentace, že následky útoku byly v podstatě nulové.