Většině neziskových organizací hrozí krach

Praha - Více než osm desítek českých neziskových organizací bojuje o přežití. Důvodem jsou dosud nevypsané projektové výzvy, kvůli nimž nemůže čerpat finanční prostředky z evropských fondů pro rok 2007 - 2013. Částka, o kterou mohou mnohé neziskové organizace přijít, by se mohla vyšplhat až na 26 milionů eur. Vina je však na straně ministerstev, tvrdí tvrdí zástupci organizací.

Neziskové organizace bijí na poplach, neboť jsou nuceni již v současnosti výrazně omezit svou činnost. Pokud by nemohli požádat o peníze z Evropské unie, budou muset skončit. „Naši činnost jsme museli utlumit natolik, že se soustřeďujeme na udržení adresy a webových stránek,“ řekl Karel Polanský ze sdružení Žába na prameni.

Evropská unie nastavila velmi přísná pravidla, která musí vláda i samotné organizace respektovat. Mnozí vidí problém nikoliv v komunikaci státu s orgány EU, nýbrž ve vlastní neschopnosti požadované výzvy vytvořit. Za nedodržení termínů pro vydání projektových výzev je z největší části odpovědné ministerstvo práce a sociálních věcí. Resort šéfa Nečase kritiku přijímá, odvolává se však na administrativní pochybení i vysoké požadavky Bruselu.

Zoufalí žadatelé peněz poukazují na kolektivní vinu většiny vládních rezortů. Samotná ministerstva slibují, že neziskové organizace spatří kýžené dokumenty nejpozději na podzim. Neziskovky však berou slib zákonodárců s rezervou, stejné naděje prý bezvýsledně vkládaly do ministerstev už na jaře. Při podobném průběhu může být pozdější snaha ministrů již marná.