Kroll v Čunkově auditu nic opravovat nebude, vzkázal Kalouskovi

Praha - Detektivní agentura Kroll ve svém auditu rodinných peněz vicepremiéra Jiřího Čunka nic opravovat nebude. Ministr financí Kalousek agentuře pohrozil soudem, pokud se za některé informace neomluví. Rozruch vyvolala pasáž, kde někdejší šéf Zbrojovky Vsetín Karel Dančák tvrdí, že Čunek několikrát vyjednával pro zbrojovku zakázky na ministerstvu obrany a firma mu za to proplácela velkorysé cestovní náhrady. Kalousek tehdy na ministerstvu působil.

Mluvčí společnosti Kroll zdůraznil, že autoři považují svůj popis tehdejších událostí za zcela přesný. Firma Kroll nezkoumala specifické aktivity pana Čunka z pověření Zbrojovky Vsetín v Praze a její zpráva se těmito otázkami vůbec nezabývá.

„Jiří Čunek tam jezdil jako jeden z několika dalších zaměstnanců Zbrojovky Vsetín, kolikrát tam přesně byl, si nepamatuji,“ potvrdil Čunkovy cesty do Prahy Dančák, podle kterého se Kalousek - působící tehdy na ministerstvu obrany - s Čunkem musel znát. Kalousek s Dančákovým tvrzením nesouhlasí. Podle něj se s Čunkem znal jen povrchně ze strany. Kalousek trvá na omluvě, nebo hrozí soudem. „Obávám se, že firma Kroll si tyto informace neověřila, tudíž se obávám, že kvalita její práce je pod úrovní bulváru,“ prohlásil Kalousek. Na Čunka - lobbistu si nepamatují ani bývalí ministři Vilém Holáň a Antonín Baudyš. „Mně to připadá naprosto absurdní, takový lobbing považuji prostě za blábol,“ komentoval to v Událostech, komentářích Baudyě.

Kroll se od zveřejnění auditu distancoval, Schwarzenberg si za tím stojí

Detektivové Krollu Čechy chválí za to, že při vyšetřování dobře spolupracovali. Jenže ti, kteří svědčili, prý netušili, že jejich slova si teď bude moct každý přečíst. „Bylo mi řečeno, že jména svědků nebudou zveřejněna, přesto jsem si byl vědom toho, co může nastat. Skutečnost překročila meze mé fantazie,“ říká Karel Dančák.

Kroll se ale od zveřejnění auditu nepřímo distancoval. To, že je audit i s českým překladem jeho shrnutí k dispozici na internetu, bylo rozhodnutí zadavatele - šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga. „Jsem toho názoru, že u člena české vlády všechny pochybnosti mají býti objasněny, tudíž předpoklad toho je, že se vše zveřejní,“ odůvodnil svoje rozhodnutí Schwarzenberg. Ministr navíc chystá i kompletní český překlad celého auditu.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24
Vydáno pod