Ve sněmovně proběhla mezinárodní konference k otázce radaru

Praha – V prostorách Poslanecké sněmovny dnes proběhla Mezinárodní konference k umístění amerického radaru v ČR a evropské bezpečnosti, která se koná v rámci mezinárodní kampaně Evropa pro mír - Hvězdné války: mýtus nebo realita. Konferenci pořádá Humanistické hnutí spolu s Ligou starostů proti radaru pod záštitou místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka, který je známý svým odporem vůči radaru.

Konference ale působila spíše jako přesvědčováníá přesvědčených, neboť představila pouze názory v takovém duchu, že stavba radaru by byla neuváženým krokem, který jen vyšroubuje nahoru světové zbrojení.

„Zbraní už je na světě příliš a ten štít není obranný, ten dává jen větší moc Spojeným státům,“ uvedla místopředsedkyně Evropského parlamentu Lusia Morgantiniová, která před časem zorganizovala petici vyzývající českou a polskou vládu, aby při jednání s Američany počkaly na diskusi mezi státy evropské sedmadvacítky. Na otázku, jakou radu by dala české vládě, odpověděla, že „referendum by bylo dobrým řešením“.

Setkání se účastní několik dalších exkluzivních hostů, třeba mluvčí Evropského humanistického fóra Giorgio Schultz nebo ředitelka Kampaně za mír a demokracii Joanne Landyová z USA, která jezdila koncem 80. let do tehdejšího československa podporovat disidenty „Dnes tu už nikoho neposílají za názory do vězení, ale vadí mi, že vláda mínění lidí ignoruje,“ prohlásila Landyová.

Hvězdné války - americký projekt zbrojení - vznikl v době studené války v 80. letech za prezidenta Reagana, ale nebyl nikdy realizován.

Vydáno pod