Ministr Řebíček doplnil majetkové přiznání o 44 milionů korun

Praha - Ministr dopravy Aleš Řebíček doplnil své oznámení o majetku za loňský rok o příjmy ve výši 44 milionů korun. Jedná se podle něj o splátku za prodej akcií, kterou získal od litoměřického podnikatele Miroslava Plíhala. Neuvedl ale, o jaké akcie se jedná. V původním přiznání, které poslal do Poslanecké sněmovny, příjem neuvedl. Podle svých slov se domníval, že se mají uvádět jen majetkové účasti ve firmách, a nikoli příjmy z jejich prodeje. Řebíček tvrdí, že kupní smlouva byla navíc uzavřena ještě před 1. lednem 2007. Informaci přineslo dnešní Právo.

Zákon o střetu zájmů stanovuje politikům povinnost zveřejňovat všechny vedlejší příjmy, které v souhrnu přesáhnou v daném roce 100 tisíc korun. Částku ale ministr zveřejnil až poté, co se objevily nejasnosti kolem jeho možného napojení na dopravněstavební firmu Viamont. Podrobnosti odvysílala Česká televize v pořadu Reportéři ČT.

Řebíček, který byl spolumajitelem a předsedou představenstva Viamontu, trvá na tom, že své vazby na firmu před nástupem do vlády zpřetrhal a svůj podíl ve společnosti prodal. O tom, že kupcem jeho podílu byl právě Miroslav Plíhal, se jen spekuluje. Plíhal je spolumajitelem obchodní firmy INGROVE a ve Viamontu působí v dozorčích radách.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Viamont své akcionáře nezveřejňuje. Majitelem tedy dál může být i ministr a nikdo nezjistí, zda se u něj nejedná o střet zájmů. Společnost Viamont DSP dostala od Ředitelství vodních cest, které patří pod Řebíčkův úřad, zakázku za 92 milionů korun. Ministr tehdy střet zájmů odmítl.

Vydáno pod