Plot kolem kóty, kde má stát radar, zabíjí zvířata

Míšov (Plzeňsko) - Kolem brdské kóty 718, kde má stát americký radar, vzniká už druhá řada oplocení. První, tzv. žiletkový plot, prostor chrání před vstupem nepovolaných osob. Vedle něj má vyrůst ještě elektrický ohradník, aby odradil lesní zvěř. Střet s žiletkovým plotem totiž bývá pro zvířata smrtelný. "Když se zachytí člověk, tak v tom zůstane v klidu. Ale zvěř se snaží z toho dostat a to znamená, že vykrvácí, protože jí to přeřeže tepny," vysvětluje Jiří Houška z Mysliveckého sdružení Příkosice.

Počátkem června vojenská policie z kóty 718 vykázala aktivisty hnutí Greenpeace, kteří prostor obsadili na protest proti radaru, a vzápětí návrší obehnala žiletkovým plotem, aby zabránila dalším podobným akcím.

„To se vůbec nemělo stát. Přece nejde o princip, jestli tam natáhneme jeden, dva nebo tři ploty, z toho ten poslední nepichlavý. Tady jde o to, jakým směrem se vlastně vydalo ministerstvo obrany,“ uvažuje starosta Trokavce Jan Neoral.

Vojáci nebezpečí přiznávají a v prostoru proto vznikne zařízení na ochranu zvěře, takzvaná zradidla. Zradit zvěř znamená v myslivecké mluvě vyrušit ji, aby utekla. Kromě zradidel má kolem stávajícího oplocení vyrůst ještě jedna řada plotů. „Aby nedocházelo k poranění zvěře, ve spolupráci s Vojenskými lesy jsme se rozhodli instalovat elektrický ohradník,“ uvedl Libor Benda," zástupce přednosty z Vojenského újezdu Brdy.

Vybudování elektrického ohradníku bude armádu stát asi 50 tisíc korun. Až ho nebude v prostoru u Míšova zapotřebí, využije ho na hlídání skotu v jiných částech Vojenského újezdu Brdy.