Zaorálek: Dohoda o radaru není v souladu s Lisabonskou smlouvou

Praha - Chystaná česko-americká dohoda o umístění amerického protiraketového radaru v Česku není podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka v souladu s Lisabonskou smlouvou, která má reformovat Evropskou unii tak, aby byla schopná fungovat i po svém rozšíření. Zaorálek dnes dále prohlásil, že česko-americká dohoda míří proti myšlence společné evropské bezpečnostní politiky, s níž Lisabonská smlouva počítá.

Hlavní česko-americkou dohodu o radaru mají podepsat ministři zahraničí Česka a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová 8. července v Praze. Zaorálek je toho názoru, že česká vláda by dohodu s Američany neměla podepisovat, protože v parlamentu nemá dostatek hlasů pro její schválení. Proti dohodě jsou totiž opoziční sociální demokraté a komunisté a také část vládních zelených. Druhá dohoda o smlouvě o pobytu vojsk zatím nebyla uzavřena, protože se objevily rozdílné názory na otázku daní. 

V platnost zatím nevstoupila ani Lisabonská smlouva, jejíž osud není v současné chvíli úplně jasný. Poté, co Irové v polovině června smlouvu v referendu neschválili, je většina zemí EU pro pokračování ratifikace. Český prezident Václav Klaus si však myslí, že pokračovat nemá cenu. Česká vláda čeká na stanovisko Ústavního soudu.

Radarové zařízení USA má chránit před případnými střelami ze zemí, jako je Írán. Součástí protiraketového štítu má být základna s antiraketami v Polsku. Proti americkému záměru se staví většina obyvatel Česka.