Lukáš Pollert: Lidé si kupují nesmyslné léky z reklam

Praha - Na gymnáziu se rozhodoval, jestli se věnovat přírodním vědám nebo medicíně. Nakonec ho ale zaujaly stáže ve Fakultní nemocnici v Motole a vystudoval medicínu. Lukáš Pollert, olympijský vítěz ve vodním slalomu z roku 1992, nyní pracuje na pohotovosti v pražské Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Lidé se podle něj díky regulačním poplatkům možná konečně začnou zajímat o to, co jim je a přestanou brát tolik léků.

Aby měl normální plat, musí podle svých slov hodně sloužit. „Můj plat se odvíjí z 60 procent z peněz za služby, což je vlastně práce navíc,“ řekl v Profilu Dobrého rána Pollert. Práce lékaře ho baví, vybral si ji především proto, aby mohl uzdravovat lidi. Na Julínkovu reformu zdravotnictví má poměrně jasný názor. Podle průzkumů sice zatěžují poplatky rozpočet 30 procent občanů, Pollert si ale myslí, že regulační poplatky pacientům tolik nevadí. „Není to vysoká částka, jsou to regulační poplatky, není to nic na přilepšenou,“ uvedl.

Pollert: V porovnání s jízdenkou je 30 korun zanedbatelná částka

„Systém byl nastavený tak, aby platili všichni a je škoda, že se to teď mění,“ komentoval změnu v poplatcích, která by mohla začít platit ještě během tohoto roku. 30 korun je podle něj například v porovnání s jízdenkou na tramvaj zanedbatelná částka, i co se týče novorozenců nebo seniorů. Problém vidí spíše v tom, že si lidé často kupují nesmyslné léky, které nejsou na recept, ale z reklam: „Jsou to většinou stovkové položky. Léky, na které nejsou doplatky, jsou většinou ty důležité.“  

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce podle svých slov reformami zamezit plýtvání peněz v resortu. Celé zdravotnictví, a nejen v České republice, se potýká s velkým počtem nemocí, na které je hodně léků. „Pacienti obchází hodně lékařů, nabalují se na ně léky a recepty a mi potom léčíme nežádoucí účinky těchto léků. Je to začarovaný kruh, který se ministr Julínek pokusil rozetnout regulačními poplatky. Viděl jsem hodně pacientů, kteří berou 15 léků úplně zbytečně,“ dodal Pollert.