Krvavý pochod za práva homosexuálů - vzduchem létaly slzné granáty a dělobuchy

Brno - V moravské metropoli skončil pochod za práva homosexuálů - takzvaná Queer Parade. První akce tohoto druhu v Česku chtěla poukázat na problémy gay rodin vychovávajících dítě jednoho z partnerů. Pochod, kterého se zúčastnilo na 500 lidí, kritizovalo několik uskupení krajní pravice, jejichž protestní akce brněnští radní zakázali. Zhruba 150 odpůrců se však přesto v centru Brna objevilo a svůj nesouhlas s touto akcí někteří z nich vyjadřovali házením dělobuchů a vajec do průvodu. Policie, která na průběh akce dohlížela, následně zadržela tři příznivce Národního odporu. Přibližně dvacet minut po skončení Queer Parade bylo podle očitých svědků nejméně 20 lidí zasaženo slzným plynem, kterým zaútočili zřejmě neonacisté.

Plánovaný pochod homosexuálů měl začít již ve 14:00. Na náměstí promluvila mimo jiné ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková a známý bojovník za práva homosexuálů Jiří Hromada. Chvíli po zahájení byl však pochod narušen, když na náměstí vtrhla skupina několika desítek příznivců krajní pravice, kteří začali utíkat přímo směrem k účastníkům Queer Parade. Házeli na účastníky akce vajíčka, sprostě nadávali a ozvaly se i dělobuchy. Policisté naštěstí útočníky dohnali a oddělili od účastníků demonstrace, takže k přímému střetu nedošlo.

Vše poté nasvědčovalo tomu, že akce se konat nebude - organizátoři ji dokonce nejdříve zrušili kvůli obavám z možných střetů. Nakonec se však přeci jen rozhodli pochod uspořádat, ale po kratší trase, než původně zamýšleli. Účastníci tak vyšli z náměstí Svobody krátce před 14:45, ale vyhnuli se Zelnému trhu, kde se nacházeli jejich odpůrci, a zamířili místo toho do Masarykovy ulice. Průvod skončil kolem 15:00, kdy homosexuálové vypustili na náměstí Svobody duhové balonky. Na akci dohlíželo zhruba 200 policistů včetně členů antikonfliktního týmu.

Nejdramatičtější situace nastala po skončení samotného pochodu

Vlastní pochod se obešel bez násilností, ale situace se zdramatizovala po jeho skončení, kdy zatím neznámí pachatelé - zřejmě neonacisté - zaútočili slznými granáty v jedné z restaurací. Útok pravděpodobně nebyl namířen na nikoho z účastníků pochodu homosexuálů, ale odnesli jej návštěvníci restaurace. Dvacet z nich zasáhl slzný plyn a dva vážně zraněné musela odvézt záchranná služba. Kromě nich zdravotníci ošetřili ještě skupinu zhruba deseti lidí. „Zdravotnice z jihomoravské policejní správy jim poskytla prostředek na ošetření očí. Tito lidé se ošetřili sami a odešli,“ upřesnila mluvčí brněnské policie Andrea Procházková.

Jeden ze strážníků při zásahu na místě zkolaboval. „V době útoku se ohnul bezprostředně nad dýmovnici se slzným plynem a udělalo se mu nevolno,“ uvedla mluvčí strážníků Denisa Kapitančíková. Strážník skončil ve Fakultní nemocnici U svaté Anny, kde byl po ošetření propuštěn domů. Několik honiček policistů s asi 100 neonacisty se pak odehrálo v ulicích. Neonacisté před policisty a strážníky utíkali, přičemž se rozdělovali na menší skupiny, z nichž jedna zaútočila rajčaty i na skupinu asi pěti Romů.

Po čtvrté hodině odpolední byla situace v centru města již klidná, když na náměstí Svobody v tu dobu postávalo jen několik skupinek neonacistů. Menší problémy nastaly až pozdě večer, kdy do brněnského klubu Fléda kolem 19:00 zamířili první účastníci odpoledního průvodu gayů, kteří se za dohledu policie nerušeně bavili. Před půl desátou dorazila ke klubu asi dvacítka neonacistů, kterým však policie zamezila v cestě, a radikálové se vydali jiným směrem.

Homosexuálové dosud pořádali v Česku jen „svíčkové“ pochody za oběti nemoci AIDS a menší pochody v Karlových Varech. Nově by se průvod mohl stát tradicí, na příští rok se plánuje podobná akce v Táboře. „Je to oslava jinakosti, lásky, vzájemnosti. Jsme velmi vděční za podporu města a policie a jdeme do této akce s důvěrou,“ uvedl jeden z organizátorů Queer Parade, Jiří Hromada. Ve světě mají tyto průvody dlouholetou tradici, když vznikly v 70. letech ve Spojených státech.

  • Příznivci krajní pravice při střetu s některými z účastníků pochodu za práva homosexuálů, takzvané Queer Parade autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28863.jpg
  • Policisté dohlížejí na poklidný průběh brněnského pochodu za práva homosexuálů, takzvané Queer Parade. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28834.jpg
  • Po skončení Queer Parade zaútočili neznámí pachatelé - zřejmě neonacisté - slznými granáty v jedné z brněnských restaurací. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28865.jpg