Katarský princ Sání chce vstoupit do kauzy justiční mafie

Praha - Katarský princ Hámid bin Abdal Sání chce vstoupit do kauzy justiční mafie, kde nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a další špičky justice žalují stínovou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou za její výroky o mafii na svou adresu. Princi Sánímu se údajně nelíbí, jak se při vynášení rozsudku mluvilo o jeho případu. Chce se postavit na stranu žalobců. To se ale nelíbí ani jedné ze znesvářených stran. Oficiální rozhodnutí o tom, jestli katarský princ bude moci vstoupit do řízení jako vedlejší účastník, padne asi příští týden.

Soud při posuzování případu Benešová - Vesecká dospěl mimo jiné k závěru, že někteří z účastníků řízení ovlivnili případ katarského prince, který byl v Česku nepravomocně odsouzen za sexuální zneužívání nezletilých dívek. Sání byl poté vydán do domovské země, kde jeho stíhání úřady zastavily. Benešová rozhodnutí ministerstva spravedlnosti pod tehdejším vedením jeho šéfa Pavla Němce kritizovala.

„A opět zde vidím podobnost s tím katarským princem, kde se přesně totéž stalo, kde tedy u těch, kteří měli jiný názor, bylo shledáno, že jsou neodborní. Dokonce někteří byli vyhozeni z práce,“ řekl mimo jiné soudce Vojtěch Cepl mladší při čtení rozsudku, podle kterého se Benešová za své výroky omlouvat Vesecké a spol. nemusí, kromě náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka. Rozhodnutí pražského městského soudu ale není pravomocné. Obě strany se odvolaly.

Záměr prince se nelíbí ani jedné ze stran sporu

Marii Benešovou a jejího právního zástupce Petra Hálu Sáního plán nepotěšil. Podle nich katarský princ nemá ke vstupu do řízení relevantní důvod a jde jen o zdržovací taktiku protistrany. „V každém případě to znamená průtahy v řízení, protože se mu musí doručovat. Strany mají možnost podat námitku proti jeho vstupu do řízení a o té musí být rozhodnuto,“ uvedl Hála.

Plánovaná podpora z Kataru ale netěší ani žalující stranu. Se vstupem Sáního do řízení nesouhlasí a podala proti němu námitku. „Myslíme si, že aby žalobci v tomto sporu zvítězili, nepotřebují pomoc katarského prince,“ prohlásil advokát žalující strany Petr Toman.

O tom, jestli se princ opravdu stane vedlejším účastníkem soudního řízení, rozhodne soudce Cepl.

Marie Benešová vyhrála spor s představiteli české justice .
Zdroj: ČT24