Proti vládním reformám stávkoval skoro milion lidí

Praha - Dnešní hodinové výstražné stávky se podle odborů zúčastnilo milion lidí po celé republice. Českomoravská konfederace odborových svazů ji vyhlásila na protest proti vládním reformám. Zapojili se do ní pošťáci, řidiči městské dopravy, strojvůdci, úředníci nebo zdravotníci - ti začali stávkovat už od rána. V Praze navíc zemědělci zablokovali část magistrály balíky slámy a taxikáři uzavřeli příjezd na pražské letiště v Ruzyni. Ministři i manažeři některých podniků ale optimismus odborových předáků krotí: ve stávce byl podle nich jen zlomek pracujících a řada občanů ji ani nezaznamenala.

Úderem šesté hodiny ranní omezili práci nemocniční lékaři. Ve velkých nemocnicích se v ranní směně zapojila do protestu proti vládním reformám asi polovina lékařů a zdravotních sester. Na oděvech měli nápis „stávka“. Podporovali je i kolegové ze soukromých praxí. Ke stávce se symbolicky připojili i pracovníci ústavů sociální péče, psychiatrických léčeben a lázní.

Některá oddělení nemocnic, například chirurgie, ORL či neurologie, fungovala na posílený víkendový provoz. Ve službě bylo méně lékařů než ve všední den, ale více než o víkendu. Stávkující oddělení během dne přijímala pouze akutní případy. Naopak oddělení ARO nejsou stávkou omezena téměř vůbec. Většina pracovišť najela po 14. hodině na normální provoz.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

V každé nemocnici se ke stávce připojili po svém. Všude proti chystanému převodu na akciové společnosti; v brněnské Úrazové nemocnici tvoří zaměstnanci živý řetěz. Jejich zařízení má být totiž zrušeno.

Strojvedoucí zastavili tisícovku vlaků

Stávka prakticky ochromila i železniční dálkovou a regionální dopravu, mezi 13:00 až 14:15 se zastavilo tisíc vlakových souprav. Některé spoje byly zcela zrušeny, například rychlíky mezi Prahou a Českými Budějovicemi nebo Prahou a Brnem. Bez omezení bylo možné cestovat pouze pendolinem a některými vlaky IC a EC. Průvodčí ani výpravčí se do stávky nezapojili, jejich rozhodnutí však nemělo na dopravu přílišný vliv, bez strojvůdců se vlaky nehnuly.

Stávka na železnici trvala 75 minut. Hodinovou stávkou strojvůdci podpořili protest, který vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů proti vládním reformám. „Je to forma protestu proti navyšování věku pro odchod do důchodu,“ řekl prezident Federace strojvůdců Petr Čechák. Patnácti minutami navíc chtějí strojvůdci upozornit na nejasnosti kolem nedávné nehody v Moravanech a výroky šéfa Drážního úřadu Pavla Kodyma o nehodě. 

Pražské tramvaje jezdily, magistrálu ale zastavila sláma

Ke stávce řidičů MHD se v Praze připojilo pouze sedm tramvajových souprav a přibližně 200 autobusů, které dopravní podnik postupně nahrazoval. Řidiči metra se ke stávce vůbec nepřipojili, takže Pražané mohli používat veřejnou dopravu bez výrazných omezení.

Nepříjemnosti však zažili řidiči na magistrále, kde stávkující zemědělci zastavili na půl hodiny provoz u stanice metra I. P. Pavlova. Několik desítek členů Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR zablokovalo část Legerovy ulice ve směru do centra balíky slámy.

Několik desítek pražských taxikářů také hodinu blokovalo příjezd k pražskému letišti. Cestující mířící na letiště museli jít posledních 200 metrů pěšky. Letiště kvůli blokádě muselo otevřít více odbavovacích přepážek, aby cestující nezmeškali své spoje.

V Brně se MHD zastavila úplně

S podstatně vážnějšími komplikacemi se setkali lidé v Brně, kde se MHD zastavila úplně. Do stávky se podle posledních informací zapojilo kolem 80 procent všech zaměstnanců. Spolu s řidiči přerušilo v Brně práci několik tisíc státních úředníků, zdravotníků, pracovníků strojíren, pošty a stavebních a dopravních firem.

Odbory: Stávka byla úspěšná, Nečas nesouhlasí

Ačkoli byly důvody stávky rozmanité, šéf Českomoravského konfederace odborových svazů Milan Štěch odmítá, že by byla předčasná. V Událostech, komentářích uvedl, že stávka zamezila privatizaci nemocnic. Tu podle něj chtěla vláda dokončit do konce roku. 

Odbory tvrdí, že stávka byla úspěšná. Podle předáků protestoval milion lidí, vedle odborářů i jiní zaměstnanci. „Pouze hluchá a slepá vláda by nebrala v potaz tu velkou podporu,“ prohlásil šéf odborů Milan Štěch. „V této zemi pracuje pět milionů osob, tak označovat tuto stávku za nějaký celonárodní protest je hodně přehnané,“ odmítá to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Dodává, že počet stávkujících, které uvádějí odbory, jsou nadsazené. Vycházel prý z oficiálních odborářských údajů a po součtu všech aktivně stávkujících došel k součtu 80 tisíc lidí. „Přidejme k tomuto číslu dalších 40 tisíc. Jsme na 120 tisících, čili já si myslím, že říkat, že 900 tisíc lidí – to v žádném případě,“ uvedl Nečas v Událostech komentářích. Pasivně podle něj stávkovalo nanejvýš 400 tisíc lidí.