Tříletý Štěpán je stále v ústavu, matka tam s ním nesmí zůstat

Nymburk - Kvůli podezření z týrání otcem nechala soudkyně Ilona Janoušková tříletého Štěpána umístit v dětském centru. Podle nového nařízení s ním matka navíc nesmí v ústavu zůstat. Soudkyně tak rozhodla jen pár hodin po odvysílání reportáže ČT, která na postup sociální péče a soudu upozornila.

Tříletý Štěpán je v centru už měsíc, poté co matka upozornila sociální péči na modřiny a oděrky objevené po synově návratu od otce. „Domnívám se, že si bouli mohl způsobit sám. Že spadl nebo se uhodil a přišel k ní nedopatřením,“ říká Adam Havlín, Štěpánův otec.

Matka, překvapená rozhodnutím soudkyně, přivítala alespoň možnosti s malým chlapcem v centru pobývat. Jakmile se ale o pobytu matky v dětském centru dozvěděla soudkyně Janoušková, okamžitě jej zakázala. Štěpán však odloučení od matky velmi špatně snáší. „Hrozně plakal a nebyl k utišení,“ stěžuje si Štěpánova matka Irena Kratochvílová. Soudní znalkyně a psycholožka Nora Martincová k tomu říká: „Pro dítě je to samozřejmě hrozné trauma. Tento stav mu nevyhovuje a bude celé noci křičet po mamince.“

Marie Vodičková, ředitelka Fondu ohrožených dětí, má se soudy v tomto ohledu zkušenost: „Podobných případů, ve kterých zůstává nad opatrovnickým rozhodnutím soudů rozum stát, je mnoho. Štěpánův případ však hodnotím jako jeden z nejhorších.“ „Lékaři jasně tvrdí, že dítě bylo dobře zabezpečeno a navíc je na matku silně citové vázáno. Soud naopak tvrdí, že musí být před matkou chráněno. Nedává to smysl,“ říká advokát Bohuslav Sedlatý, advokát Štěpánovy matky.

Je těžké odhadnout, kdy se Štěpánův případ vyřeší. Advokát Ireny Kratochvílové již podal námitku pro podjatost soudkyně, ale předběžné opatření soudu může trvat až půl roku, ve výjimečných případech dokonce až rok.