Zelení hrozí odchodem z koalice, pokud by byl porušen slib o nemocnicích

Kolín - Republiková rada Strany zelených po dnešním jednání v Kolíně pohrozila odchodem zelených z koalice, pokud by premiér a předseda ODS Mirek Topolánek nedodržel slib, že se fakultní nemocnice nebudou převádět na akciovky. Zároveň se zelení usnesli, že je třeba od zdravotnických poplatků osvobodit širší okruh lidí, než novorozence a děti. Špičky vládních stran se nedávno shodly na tom, že od poplatků osvobodí novorozence, od příštího roku i děti do šesti let a dětem do patnácti let sníží limit pro odvod poplatků z pěti na tři tisíce korun.

Rada se také usnesla na tom, že  hlasování zelených ministrů Martina Bursíka a Džamily Stehlíkové, kteří ve vládě podpořili česko-americkou smlouvu o vybudování amerického radaru v Česku, bylo v rozporu s usnesením stranického sjezdu. Jediný, kdo se podle neoficiálních informací zdržel hlasování o radaru, byl ministr školství Ondřej Liška.

Radar dlouhodobě podporuje i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého do vlády vyslali také zelení. Schwarzenberga ale dnešní usnesení rady nezmiňuje - ministr není členem strany. Z kolínského jednání se navíc pro nemoc omluvil.

S privatizací Letiště Praha nesouhlasíme, usnesli se zelení 

Zelení nesouhlasí s privatizací státního Letiště Praha, dokud se ve veřejné odborné diskusi neprokáže, že přínosy privatizace výrazně převyšují její možná rizika a zda by pro Českou republiku nebylo ekonomicky a strategicky výhodnější si letiště ponechat. Chtějí taky, aby o privatizaci Letiště Praha jednala koalice. 

Zelení v Kolíně projednávali i páteční irské „ne“ lisabonské smlouvě. Shodli se, že i po zamítnutí tohoto dokumentu v referendu je třeba v ratifikaci smlouvy pokračovat.  

Jakubková a Zubová stále zvažují odchod z klubu

Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková stále zvažují, že kvůli špatné komunikaci odejdou z poslaneckého klubu zelených. Své rozhodnutí oznámí v nejbližších dnech. Obě zdůraznily, že i kdyby opustily klub, ve straně zůstanou. Republiková rada se měla původně spory uvnitř šestičlenného klubu zabývat, ale na jednání nezůstalo dost jejích členů, a tento stranický orgán tak přestal být usnášeníschopný.

Obě zelené poslankyně už dříve prohlásily, že ve sněmovně budou podporovat pouze to, co je v souladu s koaliční smlouvou, což se netýká například případné výstavby americké radarové základny v Brdech. Obě poslankyně mluví o špatné komunikaci - tvrdí, že nemají například informace o tom, co bude klub projednávat nebo jak bude hlasovat. Proto podle nich vznikají různé rozpory.

Kritika směřující do poslaneckého klubu přichází i od místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové. Ta nebyla v úterý vpuštěna na jednání poslanců své strany o případném zastoupení zelených ve vedení sněmovny. Předsedkyně klubu Kateřina Jacques to odůvodnila tím, že šlo o jedno z uzavřených jednání poslanců, na která nemají přístup žádní hosté. Podle kuloárových informací možná podá právě Kuchtová návrh na odvolání Jacques z vedení poslaneckého klubu. „Pokud bude ten postup obhajovat nadále (Jacques), a bude postupovat netransparentně při jednání klubu, tak budu zvažovat, že bych i já kritizovala její postavení jako předsedkyně klubu,“ řekla Kuchtová.

Jacques se ale brání, komunikace prý funguje a poslanci mají informací dost. Zubová a Jakubková podle ní na zasedání klubu chodí málo. „Nejmenší účast mají právě dvě poslankyně, které si jako jediné stěžují na nekomunikaci v klubu,“ uvedla. Zubová ale říká, že nejde jen o docházku, ale například o podklady k zákonům. Obě poslankyně proto v Kolíně chtěly předložit vlastní zprávu o činnosti klubu, která má být alternativou ke zprávě, kterou předkládá předsedkyně klubu Jacques.

Zubová a Jakubková během posledních týdnů v dolní komoře několikrát hlasovaly s opozicí - v pátek například společně s opozicí prosadily vznik komise, která připraví návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. S opozicí byly rovněž proti navyšování počtu členů v poslaneckých výborech. Tento návrh ale nakonec prošel.