Úřady odebraly syna matce - kvůli podezření, že ho týrá otec

Nymburk - Poté, co Irena Kratochvílová upozornila úřady na možnost, že její bývalý partner týrá jejich tříletého syna Štěpána, rozhodly úřady o dočasném odebrání dítěte. Matce se podařilo po dvou měsících dosáhnout povolení, aby mohla být společně se synem v Dětském centru Fakultní Thomayrovy nemocnice. Zpátky domů se k ní ale chlapec stále odstěhovat nemůže.

Kratochvílová si po návratu svého syna z návštěvy od otce v květnu všimla podlitin na těle chlapce. „Nestalo se to poprvé, upozorňovala jsem nymburské oddělení sociálně právní ochrany dětí,“ tvrdí. Kvůli předchozímu podezření z týrání se o Štěpána zajímala i policie, nic ale nezjistila. Štěpánův otec Adam Havlín fyzické týrání syna odmítá.

Po posledním incidentu v květnu odvezla Irena Kratochvílová Štěpána do nemocnice. Po čtyřech dnech hospitalizace obdržela příkaz, podle kterého měl být její syn umístěn v Dětském centru Thomayerovy nemocnice až do vyšetření celého případu.

Odebrání Štěpána překvapilo i ošetřující lékaře. „Odloučením od matky dochází k výrazně negativním prožitkům u chlapce, které mohou jistě zanechat dlouhodobé následky,“ domnívá se lékařka z centra Soňa Dušková.

Mnoho institucí, žádné rozhodnutí

Sociální odbor v Nymburku, na jejichž doporučení byl Štěpán matce odebrán, se k případu vyjadřovat nechce. Podle ministerstva práce a sociálních věcí záleží prošetření správnosti postupu na Středočeském kraji. „V tuto chvíli je i pro nás, jako nezávislou instituci, těžké najít, kde je pravda. Budeme čekat i na šetření policie,“ uvedl k případu mluvčí kraje Martin Kupka.

Vyšetřování případu tedy nebude zřejmě otázkou několika dnů.V současné době může Irena Kratochvílová se svým synem v dětském centru alespoň pobývat. O zrušení předběžného opatření, aby se s ním mohla vrátit domů, může rozhodnout pouze krajský soud.