Vrchní soud potvrdil pro heparinového vraha Zelenku doživotí

Praha - Bývalý zdravotník Petr Zelenka je i podle Vrchního soudu v Praze vinen. Za vraždy pacientů heparinem dostal bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice s definitivní platností doživotní trest vězení. Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Částečné zadostiučinění to je, jiný rozsudek by člověka znechutil,“ prohlásil syn jedné ze Zelenkových obětí Petr Tláskal. „S rozsudkem jsem spokojená,“ komentovala rozhodnutí odvolacího soudu státní zásupkyně Marcela Kratochvílová.  „Nikdy jsem netoužil vzít jim život, nikdy jsem se netěšil z potešení, že u nás na ARO zemřeli,“ prohlásil dnes u soudu Zelenka.

Předmětem odvolaní znalecké posudky 

Zelenkův advokát Jan Herout, který navrhoval prvoinstanční verdikt zrušit a případ vrátit k novému projednání, dnes předložil nový znalecký posudek z oboru psychiatrie, podle něhož zdravotník netrpěl v době údajného páchání trestné činnosti žádnou duševní chorobou, byl schopen své jednání ovládat a rozpoznat jeho společenskou nebezpečnost.

Motiv jeho jednání ovšem nový posudek vysvětloval jinak, než již dříve vypracovaný znalecký posudek. Podle původních znalců tak jednal proto, aby zmátl lékaře a získal pocit, že je lepší než oni. Podle nového posudku nechtěl pacienty zabít, ale dostat do riskantních situací, což vedlo k jeho vzrušení. Znalci to přirovnali k sázení na dostizích.

Herout pak příměr upravil. Prý by Zelenku spíše než k sázkaři přirovnal k hasiči - pyromanovi. „Uspokojuje jej to, že může hasit,“ řekl advokát. Zároveň u pěti údajných vražd zpochybnil, že lidé zemřeli v přímé souvislosti s podáním heparinu. Podle Herouta spíš přišli o život kvůli svým smrtelným chorobám.

V rámci líčení promluvil jak Zelenka, tak i jeho otec 

Otec obžalovaného Bohumil Zelenka v emotivním projevu, při kterém se jeho syn rozplakal, zpochybnil práci policie, která prý obžalovaného donutila k přiznání násilím. Rovněž řekl, že jeho syn nespáchal všechny skutky, ze kterých jej viní žalobci. Podle něj měli na údajných vraždách velký podíl i lékaři na oddělení, protože na jednání jeho syna nepřišli dříve. Ke stejným závěrům podle médií dospěla i zvláštní komise ministerstva zdravotnictví. Primář oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice Pavel Longin ale pochybení personálu odmítá. „Přijít na sériového vraha nelze z jednoho či tří případů,“ řekl již dříve. Připustil ovšem, že některé postupy se v nemocnici po kauze Zelenka změnily.

Sám Zelenka se dnes znovu omluvil všem poškozeným a jejich rodinám. Řekl, že nikdy netvrdil, že je nevinen, zároveň ale odvolacímu senátu sdělil, že nikdy nechtěl, aby pacienti zemřeli. „Přijmu takový trest, jaký mi bude určen. Spravedlivý trest za to, co jsem udělal,“ prohlásil. Zelenka své jednání před prvoinstančním senátem vysvětloval tím, že chtěl zažít „akci“.

Za podávání heparinu doživotí

Dvaatřicetiletý Petr Zelenka v roce 2006 jako zdravotník oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice údajně podáním heparinu zavraždil sedm pacientů a u dalších deseti se o to pokusil. Podle spisu podával Zelenka pacientům havlíčkobrodského ARO heparin od května do září 2006. Tím prý došlo k závažným zdravotním komplikacím, zředění krve a krvácení. Policisté Zelenku zatkli 1. prosince 2006 v jihlavské nemocnici, kde tehdy pracoval.

Královéhradecký krajský soud mu za to v únoru vyměřil doživotní trest vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou. O podmínečné propuštění může zažádat až v roce 2038. Soud Zelenkovi rovněž uložil zaplatit pozůstalým obětí přes 2,5 milionu korun. Zelenka se na místě odvolal. Předseda prvoinstančního senátu Jiří Vacek při vynesení verdiktu řekl, že uvažovat o jiném trestu než doživotním by byl výsměch. Zelenka podle něho jednal nepochopitelně, neboť pacientům měl jako ošetřovatel pomáhat, a ne škodit.

Zdravotník se podle soudu ke svým činům třikrát přiznal v přípravném jednání. V hlavním líčení sice svou výpověď změnil, soud mu však neuvěřil. Heparin, který snižuje srážlivost krve, prý podal pěti lidem, u ostatních si údajně podrobnosti nevybavil. Změnu výpovědi před soudem vysvětloval tím, že na něm přiznání policisté vynutili. Údajně jej při zatýkání zbili a tloukli jej i při výsleších. Zelenkovo tvrzení o násilí a nátlaku ale policisté u soudu popřeli, žádné pochybení nezjistila ani Inspekce ministra vnitra.

UR 7.2.2008
Zdroj: ČT24