Liška rodičům: Mateřská škola za peníze a povinně

Praha - Ministerstvo školství chce, aby byl poslední rok předškolního vzdělávání v mateřských školách povinný. Má tím dojít k lepší integraci dětí do společnosti. Šéf resortu Ondřej Liška to řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce. Myšlenku podpořili i zástupci opozice a školských odborů. Se zpoplatněním této docházky ovšem nesouhlasí.

Předškolní docházka do mateřských škol je dnes bezplatná a nepovinná. Ministerstvo školství ale chystá předložit Poslanecké sněmovně zákon, který by měl situaci změnit mateřské školky zpoplatnit. Částka, kterou by rodič musel zaplatit, by činila 200 až 500 korun měsíčně. S tím ovšem nesouhlasí ani opozice, ani zástupci odborů a ani Evropská komise.

Prorektor pro rozvoj Karlovy univerzity Stanislav Štěch takový krok s odvoláním na dokumenty Evropské komise nepovažuje za uvážený: „Zprávy Evropské komise zdůrazňují potřebu posílit a zkvalitnit rané, předškolní vzdělávání a zpřístupnit ho co největšímu počtu obyvatel, především těm ze znevýhodněných sociálních skupin. Stačí se zamyslet nad studiemi, které tuto potřebu vysvětlují, a asi těžko zdůvodníme, že umožňujeme rozvoj předškolního vzdělávání, když zpoplatníme jeho poslední rok.“

S tím ale ministerstvo nesouhlasí. Argumentuje tím, že nárůst dětí ve školkách po zrušení poplatků bývalou ministryní školství Petrou Buzkovou nenastal. A bezplatnost přinesla mateřským školám pouze finanční zátěž.

Na povinnosti předškolní docházky se ale všechny strany shodují. Podle ministra školství Ondřeje Lišky by měla v ideálním případě by děti měly začít chodit do školy ve věku pěti, nebo dokonce čtyř let - tak, jak je to například v Irsku. Podobný systém má pomáhat dětem ze sociálně slabých rodin, aby se začlenily do společnosti. S tím souhlasí i stínový ministr školství za ČSSD Jiří Havel, který stejnou myšlenku předensl na víkendové programové konferenci sociální demokracie.

„Rozhodně si myslím, že by ten rok nebo dva povinné školní docházky ještě před základní školou měl být jedním z kroků, které má jedna z těch příštích vlád udělat,“ informoval Liška a zároveň se zaručil, že pokud i ve vládním období od roku 2010 povede resort školství, bude usilovat o realizaci této představy.