Reportéři ČT se zaměřili na kontroverzní pronájem Kamencového jezera

Chomutov - V severočeském Chomutově je poslední dobou pořádně rušno. V dubnu radní odvolali ředitele tamního zooparku Přemysla Rabase, v reakci na to odstoupili zelení z radniční koalice tvořené ještě ODS a ČSSD. Obyvatelé města proti tomu demonstrují a sepisují petice pro odvolání primátorky Ivany Řápkové (ODS), té anonym poslal v dopise nábojnici. A rýsuje se další kauza, jejíž zákulisí odtajňují Reportéři ČT: Pronájem Kamencového jezera, které je vyhledávaným místem k odpočinku. Loni vedení města rozhodlo, že areál rozšíří za tři čtvrtě miliardy korun z evropských fondů. Areál pronajalo za výhodných podmínek na padesát let soukromé firmě.

Podle bývalého radního Chomutova za zelené Michala Kasla bylo výběrové řízení vyhlášeno v nepříliš příznivém čase - čtyři dny před Vánocemi. Zájemci se stihli přihlásit jen dva. Vyhrála společnost CV Relax, kterou zastupuje podnikatel Zdeněk Fojtík (ODS), s nabídkou ročního nájmu dvě stě padesát tisíc korun. „Pronajímá se třicet hektarů, hotel, vlek, autocamping a tak dále za cenu, která odpovídá nájmu za větší kancelář i tady v Chomutově,“ poukazuje na lukrativnost smlouvy proděkan právnické fakulty ZČU Milan Kindl. „Smysl podle mého názoru nemůže být jiný, nežli v podstatě za nesmírně výhodných podmínek téměř zdarma užívat nemovitosti z majetku města,“ myslí si Kindl.

Vyšší nájem než Zdeněk Fojtík platí městu i zahrádkáři na Kamencovém jezeře, jejichž kolonie musí rozvoji areálu ustoupit. Fojtík původně podnikal s ojetinami, provozoval restaurace nebo diskotéku. Z této doby mu zůstal dluh za dodávku tepla - za což jeho firmu město žalovalo u soudu. Když předloni Fojtík vstoupil do politiky a stal se zastupitelem na magistrátu, svěřilo mu vedení města dozor nad firmou Teplo Chomutov, tou, u které měl dluh. Vedení města to ale nechtělo Reportérům komentovat.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Fojtík Firmu CV Relax založil se svým otcem loni v létě. Neprovozovali nic, až vyhráli podnájem areálu. Zda je Fojtík i majitelem CV Relax, je těžké zjistit, protože akcie společnosti jsou anonymní. Vlastnictví firmy může být ale problematické: „O tom nemáme nejmenší informace. Pokud tam bude problém, tak můžeme rozjet to, že to město nezíská tu dotaci. Já opravdu nevím, jaký je současný stav,“ říká Petr Vráblík, ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti. Podle Kindla tak vzniká podezření, že akcie firmy CV Relax může vlastnit někdo z města. Kasl údajně zaslechl, že ve firmě figuruje primátorka Řápková a někdejší starosta a senátor Alexandr Novák. Proti tomu se primátorka Řápková ohrazuje. Novák z doby svého politického působení dodnes čelí soudu pro podezření, že vzal třiačtyřicetimilionový úplatek. „Je to nesmysl, absolutní,“ ohradil se na přímý dotaz Reportérů, zda má něco s firmou CV Relax společného.

Právě v době, kdy Alexandr Novák byl chomutovským starostou a senátorem, se Zdeněk Fojtík dostal do areálu Kamencového jezera. Před šesti lety tam Novákova radnice postavila golfový klub a pronajala ho právě Zdeňku Fojtíkovi. V golfovém klubu u Kamencového jezera se začala scházet elita chomutovské ODS.

Nájemce, tedy CV Relax, se podle náměstka primátorky Jana Řeháka zavázal, že do areálu jezera investuje padesát milionů. Mluvčí hejtmana Ústeckého kraje Veronika Kindlová Reportérům potvrdila, že CV Relax dostala dohromady z fondu hejtmana deset milionů, tj. jednu pětinu nutné investice. Fond hejtmana je víc jak z poloviny tvořen dary od polostátního ČEZu a Severočeských dolů. Kraj také odsouhlasil výjimku, podle které může Fojtík počítat se stoprocentní podporou rekonstrukce. Původně měla podpora činit jen sedmdesát procent celkových nákladů na projekt. Teď to znamená, že pokud Fojtík zrekonstruuje například sociální zařízení v areálu za sto tisíc, může celých sto tisíc z fondu hejtmana dostat. A na závěr, po skončení podnájmu se investice převádí na vlastníka za cenu odpovídající zbytkové účetní hodnotě. „Je to jaksi z veřejných prostředků dotování soukromé společnosti,“ myslí si Kindl.