Vláda schválila projekt Národní digitální knihovny

Praha - Projekt Národní digitální knihovny, který by měl zajistit trvalou ochranu a zpřístupnění národního kulturního dědictví v digitální i analogové formě, schválila ve středu vláda. Digitální knihovnu vymyslela Národní knihovna (NK) ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a je jedním z projektů, které vláda doporučila, aby mohly čerpat peníze z evropských fondů.

Projekty patří do Integrovaného operačního programu (IOP), do části nazvané Efektivní veřejná správa. Celý IOP spravuje ministerstvo vnitra. Národní digitální knihovna je spolu s dalšími sedmi projekty mezi těmi, které doporučilo ministerstvo kultury.

Projekt Národní digitální knihovny by měl stát přibližně 600 milionů korun, které by se čerpaly pět až šest let. IOP může poskytnout 85 procent nákladů. „Nyní můžeme čerpat peníze na přípravu projektu, přibližně do roka bychom peníze ze strukturálních fondů mohli mít,“ myslí si ředitel NK Vlastimil Ježek.

V projektu Národní digitální knihovny pokračuje dlouholetá práce NK na digitalizaci vzácných tisků, rukopisů, novin, časopisů a dalších dokumentů. V této oblasti je česká Národní knihovna podle Ježka mezi evropskou špičkou, v roce 2005 jako první na světě získala tehdy novou cenu UNESCO za příkladný postup digitalizace vzácných tisků a rukopisů. NK stála při zrodu programu UNESCO Paměť světa v roce 1992 a vytvořila pro něj i pilotní projekt. NK je také jedinou institucí v Česku, která archivuje český web.

Problém je podle Ježka v tom, že na digitalizaci NK získává málo peněz. S obdivem proto vzhlíží ke Slovensku, kteří z evropských strukturálních fondů získali 200 milionů eur (asi pět miliard korun) a chtějí do konce roku 2013 digitálně zpřístupnit celé národní kulturní dědictví, dokumenty knihovní, muzejní i galerijní.

Vydáno pod