Státní zástupkyně Andělová připustila ovlivňování v kauze Čunek

Praha - Ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová vypovídala před soudem o údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Během tříhodinového výslechu prohlásila, že byl na ní v této souvislosti vyvíjen nátlak. Před soudem mimo jiné popisovala tři schůzky, ke kterým v průběhu Čunkovy kauzy došlo, a kterých se kromě ní zúčastnil místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a údajně i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Středočeský krajský soud vyslýchal Andělovou jako svědka ve sporu vysokých justičních představitelů se stínovou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, která o nich mluvila jako o „zákulisní justiční mafii“.

Andělová označila setkání za nestandardní a prohlásila, že Kučera na ní po schůzce na konci loňského února vyvíjel nátlak, aby řízení protahovala. „Požádal mě, aby trestní řízení bylo prodlouženo, z důvodu, že hrozí pád vlády,“ řekla Andělová. Při další schůzce prý Kučera řekl, že spravedlnost musí stranou, neboť politika je důležitější. Kučera se proti těmto slovům ohradil.

Dalším vyslýchaným svědkem byl Igor Stříž, bývalý náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvána. Stříž prohlásil, že o zákulisí Čunkovy kauzy jednal s ministrem vnitra Ivanem Langerem. Ten ho k tomu vyzval už loni v dubnu přes textovou zprávu. Langer ale prý na něj nátlak nevyvíjel. Stříž také uvedl, že loňské schůzky Andělové, Němce a Kučery byly podle něj neobvyklé, neetické, neprofesionální, ale kauzu Čunek neovlivnily. Stříž přímo v soudní síni žádal Veseckou, aby ho zbavila mlčenlivosti ohledně trestní kauzy Čunka, odmítla to jak Vesecká, tak soudce. Podle Stříže je totiž ke zjištění postaty věci nutné hovořit nejen o schůzkách, ale i o dalších krocích s kauzou spojených.

Před soudem vypovídal také Ivo Ištván. Ten mimo jiné uvedl, že loni v září informoval ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, že chování Kučery a Vesecké nese náznak kárného jednání. Pospíšil ale později popřel, že by inkriminovaných schůzkách věděl, a poté Ištvána na návrh Vesecké odvolal.

Marie Benešová v rozhovoru pro Český rozhlas loni 20. prosince označila justiční funkcionáře v čele s Renatou Veseckou za „zákulisní justiční mafii“, která se snaží ovlivňovat kauzy. Odkazovala přitom na předchozí články v médiích o Čunkově případu: „Je za tím zákulisní justiční mafie, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury,“ řekla tehdy Benešová. Benešová jmenovala kromě Vesecké jejího náměstka Karla Černovského, náměstka vrchního státního žalobce Libora Grygárka, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala, žalobce Arifa Salichova a Kučeru.

Tyto justiční špičky a exministr spravedlnosti Pavel Němec za to na Benešovou podali žalobu na ochranu osobnosti. Nechtějí peníze, ale veřejnou i soukromou omluvu. „To se mě dotklo. Přišlo mi absurdní, abych já jako státní zástupce z okresu byl součástí justiční mafie, která ovlivňuje na zadání vlády vyřizování kauz,“ brání se státní zástupce Arif Salichov. 

Zlatuše Andělová, ostravská státní zástupkyně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod