V Afghánistánu zahynul český voják, čtyři další jsou zraněni

Kábul/Praha - V Afghánské provincii Lógar zahynul český voják, další čtyři jsou zraněni. Informaci potvrdil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Terénní vůz Humvee české hlídky z rekonstrukčního týmu dnes v 15:50 afghánského času zasáhla nastražená, podomácku vyrobená nálož. Voják je už druhou letošní českou obětí - minulý měsíc tam zahynul při plnění bojového úkolu vojenský policista.

„Vozidlo bylo zasaženo improvizovaným výbušným zařízením. Dva vojáci byli zraněni těžce, dva utrpěli středně těžká zranění a jeden zranění lehké. Vojákům byla po incidentu na místě poskytnuta první pomoc a následně byli vrtulníkem transportováni do vojenské nemocnice v Bagramu. Po převozu jeden z vojáků, rotný R.V. (1979), svému zranění podlehl,“ sdělil Picek a dále informoval, že R.V. sloužil jako řidič a byl svobodný. 

Picek dodal, že příbuzní jsou vyrozumíváni a že vydal rozkaz k převozu raněných, jakož i ostatků zemřelého vojáka, do České republiky v nejbližším možném termínu.

K neštěstí došlo odpoledne. Mezitím sněmovna schválila, že do Afghánistánu vyšle dalších sto vojáků z prostějovské speciální jednotky.  Čeští vojáci by tam měli působit od května do konce roku. Pod americkým velením budou plnit bojové úkoly v rámci speciálních operací. Mise bude stát asi 213 milionů korun, které zaplatí ze svého rozpočtu ministerstvo obrany. Náklady na dopravu uhradí Spojené státy, na jejichž žádost vláda vyslání vojáků do Afghánistánu navrhla.