Ve skautských krojích přišli do sněmovny Starý pes, Madam i Bráca

Praha - Skupina poslanců přišla dnes do sněmovny ve skautských krojích. Využili k tomu svátek patrona skautů, svatého Jiří. Bez ohledu na svoji politickou příslušnost se poslanci řídí heslem "Skautem jednou, skautem navždy" a snaží se při své zákonodárné práci podporovat Junák i další dětské organizace v zemi. Poslanci chtěli vyjádřit i svou sounáležitost s touto největší výchovnou organizací v zemi.

„Dobrý den, mé jméno je Starý pes,“ představil se na tiskové konferenci skautského parlamentního oddílu lidovecký poslanec Tomáš Kvapil. V kroji dorazila i jeho stranická kolegyně Michaela Šojdrová, která je u kroměřížských skautů známá jako Madam, sociálnímu demokratovi Stanislavu Křečkovi zase v oddíle už od 50. let minulého století říkají Jestřáb.

„Já jsem Ježek,“ poznamenal ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík. Neformálnímu lídrovi poslanců-skautů Petrovi Bratskému čili Brácovi se Bursík omlouval za to, že nedorazil v kroji. Doma má totiž jen košili z roku 1969, kdy tehdejší komunistický režim nakrátko povolil činnost skautských oddílů. „Do té už se nevejdu,“ konstatoval vicepremiér.

Bratský vyjmenoval necelou dvacítku poslanců, kteří se ve dvousetčlenné sněmovně hlásí ke skautům. Kromě těch, kteří se zúčastnili tiskové konference, je mezi nimi třeba ministr vnitra Ivan Langer, sociální demokrat Jan Hamáček i jeho bývalý kolega z klubu Miloš Melčák. Své sympatie vyjádřil skautským myšlenkám podle Bratského i premiér Mirek Topolánek.

V minulém volebním období prý poslancům-skautům vyjádřil podporu dokonce i jeden zástupce KSČM, který podle Bratského zřejmě po válce býval vlčetem, tedy nejmladším skautem. „Až pak se asi stal vzorným pionýrem a následně členem komunistické strany,“ dodal „Bráca“.

Starosta Junáka Josef Výprachtický ocenil, že zásluhou politiků-skautů je možné jednat o tom, aby zákony a různé vyhlášky nekomplikovaly podmínky pro činnost bezmála stovky organizací dětí a mládeže. Jde například o otázku odpadních vod či hygieny na táborech, daní či pronájmů kluboven.

Vydáno pod