Plaťme jen za několik dnů v nemocnici, navrhují postižení

Praha – Počet dnů, za které se platí při pobytu v nemocnici, by měl být omezen, navrhla Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Při dlouhodobé hospitalizaci se může konečná částka, kterou bude pojišťovna žádat, významně navýšit – zejména po zvýšení denního poplatku z 60 na 100 korun. Při opakované měsíční platbě 3 000 korun se člověk dlouhodobě upoutaný na lůžku může ocitnout v situaci, kdy už nebude moci platit další peníze, aby si udržoval vlastní byt, poukázala NRZP. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale podobné omezení do reformních zákonů vložit nechce.

Zvýšení poplatku za den v nemocnici je součástí novely zákona o zdravotním pojištění, který je součástí zdravotnické reformy a po schválení v Poslanecké sněmovně čeká na posouzení Senátem. Ten ji nejspíš poslancům vrátí, protože horní komoru ovládá opozice, která novelu ve sněmovně kritizovala. Rada zdravotně postižených chce, aby senátoři novelu doplnili o limit plateb v nemocnici a potom vrátili.

Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása vyzval zákonodárce, aby zákon upravili tak, aby si nemocní hradili nejvýše měsíc. „Při dlouhodobé hospitalizaci nebudou nemocní schopni udržet si ani vlastní bydlení,“ poznamenal Václav Krása.

Ministerstvo zdůvodnilo poplatek za den v nemocnici tím, že zhruba stokorunové náklady mají lidé i doma, kde si musí kupovat jídlo. Podle Václava Krásy je však taková částka přehnaná. „Není pravda, že člověk, který má 9 000 korun důchod, utratí 3 000 za stravu a musí platit ještě všechny poplatky v bytě. Zpravidla bere od pečovatelky jeden oběd za 50 korun, ze kterého se nají celý den,“ podotkl Krása.

Ministr Heger nechce limit poplatků v nemocnici stanovit s ohledem na koaliční smlouvu, která se o ničem takovém nezmiňuje, ačkoli stanoví zvýšení platby za den v nemocnici na 100 korun. Podle Hegera tak jeho zavedení „není v současnosti průchodné“. „Jsem si jist, že pokud by se otevíraly jakékoliv jiné poplatky a spoluúčast na péči, že limity stanovíme,“ dodal ministr.