Za občanku či pas si lidé značně připlatí, plánuje vnitro

Praha – Ministerstvo vnitra navrhuje až dvojnásobné zvýšení poplatků za některé doklady. Prodražit by se mohlo vydání cestovního pasu, ať už s biometrickými údaji, nebo bez nich. Víc by se také platilo za ztracený či poškozený občanský průkaz. Náklady na výrobu dokladů platí stát, ale poplatky od občanů zůstávají obcím, které dokumenty vydávají. Případné změny by nastaly v prvním čtvrtletí příštího roku, pokud tedy chcete ušetřit, vyřiďte si doklady ještě letos.

Vydání jednoho pasu s biometrickými údaji může stát až 2 300 korun, a tak ministerstvo vnitra vymýšlí, jak do státní kasy vrátit alespoň část těchto nákladů. Vládě navrhuje, aby se buď obce začaly o poplatky za doklady se státem dělit, nebo aby se tyto poplatky zdvojnásobily. Polovina by zůstala obcím a polovina šla do státní kasy. „Ke zvyšování správních poplatků jsme přistoupili s ohledem na současnou ekonomickou situaci a taky proto, že Česko má jeden z nejnižších správních poplatků při vydávání cestovních dokladů v Evropské unii,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Ministerstvo tak navrhuje, aby třeba vydání biometrického pasu stálo nově 1 200 korun, pro děti do 15 let pak 600 korun, tedy šestkrát více než nyní. Expresní vydání pasu by mělo přijít na tři tisíce a náhrada za ztracenou nebo zničenou občanku pak 200 korun.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Obce o peníze přijít nechtějí

Varianta poplatky nezdvojnásobit, ale donutit radnice, aby se dělily o ty současné, se obcím příliš nezamlouvá. „Jakákoli změna, která by znamenala, že rozpočtu radnice ubudou peníze, ať už na správních poplatcích, nebo na jakýchkoli jiných, by byla nepříjemná,“ podotýká mluvčí Prahy 4 Michal Sochor.

Která varianta nakonec zvítězí, nebo zda zůstane vše při starém, musí rozhodnout vláda. Návrhem vnitra  by se měla zabývat ještě v létě, změny by pak mohly platit už během prvních tří měsíců roku 2012. Pokud se tedy chcete vyhnout dalšímu utrácení a výhledově potřebujete pas, pořiďte si ho co nejdřív.

Návrh poplatků za doklady
Zdroj: ČT24