Obhájci práv vyzvali ČR, aby se zastala čínského disidenta

Praha – Obhájci lidských práv dnes vyzvali prezidenta, premiéra a ministra zahraničí, aby se jménem České republiky zastali vězněného čínského právníka a disidenta Kao Č'-šenga. V Senátu se dnes sešli při příležitosti křtu českého vydání Kao Č'-šengovy knihy Za Čínu spravedlivější – Můj zápas jako právníka s největším komunistickým státem světa, kde popisuje život na nejchudším čínském venkově, soudní procesy i mučírny tajných pracovních táborů.

„Jednání s představiteli Čínské lidové republiky se často odvíjejí od ekonomických zájmů, nejcennější komoditou ale zůstává svědomí,“ řekla někdejší poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques. Dopis kromě ní podepsal i například poslanec ODS Marek Benda, senátor Jaromír Štětina (TOP 09) nebo předseda PEN klubu Jiří Dědeček.

Současný čínský režim je podle poradce premiéra pro lidská práva Romana Jocha největší tyranie na světě, není sice nejhorší tyranií, existují i horší režimy, ale tento vězní nejvíc lidí, řekl při diskusi v Senátu. Západ by podle něj nyní potřeboval nového Ronalda Reagana, který by stejným způsobem, jako se to podařilo tomuto americkému prezidentovi v 80. letech minulého století vůči Sovětskému svazu, navodil i změny v Číně.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Šéfredaktor serveru Velká Epocha Milan Kajínek konstatoval, že Kaova kniha je nejen silným svědectvím, ale i důkazním materiálem. Nakladatel Marek Belza řekl, že pro něj bylo velkou satisfakcí podílet se na vydání této knihy. Senátor Jaromír Štětina zdůraznil, že každý takový čin je příspěvkem k tomu, jak zbrzdit falšování dějin. „Je to očité svědectví někoho kdo zažil hrůzy mučení komunistické Číny,“ dodala bývalá poslankyně  Strany zelených Kateřina Jacques.

Kao Č'-šeng je již 850 dní pohřešován

Křest Kaovy knihy se uskutečnil ve dnech, kdy je v Evropě čínský premiér Wen Ťia-pao. Po Maďarsku má na programu návštěvy Velké Británie a Německa, které patřily k nejostřejším kritikům zadržování čínských disidentů. Dva z nich kvůli tomu podle obhájců lidských práv čínské úřady minulý týden propustily z vězení. Prvním byl výtvarník Aj Wej-wej, který se mimo jiné podílel na návrhu olympijského stadionu v Pekingu a byl obviněn z daňových úniků. V pátek ho následoval Chu Ťia, držitel Sacharovovy ceny z roku 2008.

Rodina Kao Č´-šenga uprchla do Spojených států a opakovaně žádala prezidenta Baracka Obamu, aby se při jednání s čínskými vůdci zeptal, kam Kao Č´šeng zmizel. Jeho jméno však při schůzkách doposud nezaznělo.