Gang zlodějů kradl auta, škoda skoro 100 milionů

Praha - Česká policie ve spolupráci s německou obvinila skupinu lidí, které podezírají z organizovaných krádeží aut. Gang údajně kradl na objednávku nejen luxusní nová auta přímo z autosalonů, ale také ojeté vozy, a to v obou zemích. Autům pak opatřili falešné doklady a dál je prodali. Luxusní auta končila především v zemích bývalého sovětského svazu a na Balkáně. Škoda je asi 98 milionů korun. Celkem bylo obviněno 12 lidí.

Gang operoval hlavně v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Tady se také měnila identita odcizených vozidel. Vozy pak byly podvodně přihlašovány do českého registru. Nejčastěji byla kradena auta značek Mercedes, Audi, BMW a Porsche. Skupina má zřejmě na svědomí 42 krádeží, policie ale v příštích dnech zřejmě obvinění rozšíří. „Tato vozidla byla upravena takovým profesionálním způsobem, že bylo pro policii běžnou kontrolou těžko odhalitelné, že se jedná o vozidlo odcizené,“ podotkl Aleš Haisl zabývající se krádežemi vozů v metropoli. Dalších minimálně pět set vozidel by se podle něj mělo ještě prověřit. Vrácení kradených aut jejím majitelům závisí na tom, zda o to německá strana požádá.

Šestici organizátorů policie zadržela 24. května na základě eurozatykače vydaného německými justičními orgány. Pět z obviněných jsou Češi, jeden je Litevec. Při domovních prohlídkách se našlo několik aut, počítače, technické přístroje sloužící k nelegálním úpravám vozidel a finanční hotovost 3,5 milionu korun. V současné době jsou někteří obvinění ve vydávací vazbě.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

V Česku se auta hlavně přihlašovala

Systém podle zástupce policie Ústeckého kraje Václava Prášila funguje u podobných skupin vždy stejně. Každá z buněk má svůj úkol. „Zde v České republice můžeme hovořit o tom, že se pohybujeme v manažersky vyšších postech, kde se využívá i určitých legislativních nedostatků k tomu, že lze, v uvozovkách řečeno, bez problémů přihlásit velké množství velice kvalitně padělaných vozidel,“ uvedl. Auta byla podle něj upravena nejen po mechanické, ale i po elektronické stránce, kdy se měnil jejich kód. Dokázal to jeden z hlavních organizátorů, podle policie kapacita uznávaná v podsvětí. Na vše dohlížel další člen gangu, ozbrojený a s průkazem městského policisty. „Tento průkaz byl využíván k tomu, kdyby byla náhodná kontrola,“ řekl ČT Haisl.

Čtyři zadržení v České republice jsou stíháni pro trestné činy legalizace výnosů z trestné činnosti spáchané ve spolupachatelství. Za to jim hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták upozornil, že pro policii je poměrně velký problém boj s tímto druhem krádeží vozidel. Podle něj Česká republika nedisponuje dostatečnou legislativní úpravou, která by pachatelům tuto činnost znemožnila. „Nám chybí úprava, která by dávala za povinnost zkoumat originalitu vozidla,“ prohlásil.

ČR prý již iniciovala jednotný postup v rámci EU, aby se legislativa států v této oblasti sjednotila. Podle Hantáka by však policie přivítala například i úpravu některých skutkových podstat trestných činů - zejména sjednocení trestní sazby mezi krádeží a nedovoleným používáním cizí věci, nebo zavedení nových skutkových podstat týkajících se krádeží vozidel.

  • Cesta kradených aut autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2667/266693.jpg
  • Zabavený průkaz městské policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2667/266694.jpg
Vydáno pod