Transparency International chce úpravu proti kupčení s hlasy

Praha - Česká pobočka Transparency International vyzvala vládu k úpravě zákonů kvůli korupci a jiné manipulaci při volbách. Navrhuje doplnit skutkovou podstatu trestného činu maření přípravy voleb a referenda i úpravy volebního zákona. Problémy s kupčením s hlasy se v minulosti objevily například v Krupce na Teplicku. Organizace se vyjádřila i k výsledkům tendrů státního podniku Lesy České republiky, údajně vyvolávají silné podezření z existence kartelu některých lesnických firem.

„Opakované hlasování ve volbách do zastupitelstva města Krupka začátkem května 2011 prokázalo potřebu speciální trestněprávní úpravy, podle které by bylo možno bez jakýchkoli pochybností trestně postihnout osobu, která se dopustila uplácení voličů v úmyslu ovlivnit výsledek voleb a referend,“ míní zástupci TIC.

Za nejschůdnější považuje TIC doplnění skutkové podstaty trestného činu maření přípravy voleb a referenda o odstavec, který by postihoval poskytnutí nebo nabízení financí nebo majetkového prospěchu v souvislosti s výkonem volebního práva a v rozporu s nezávislým vyjádřením vůle voliče. Existence takové úpravy má prý do značné míry působit i preventivně a umožnit policii v podobných případech efektivněji zasáhnout.

Brífink Transparency International o kupčení s hlasy (zdroj: ČT24)

TIC navrhuje i úpravy volebního zákona. Odsouzení za maření přípravy voleb a referenda by mělo podle organizace minimálně na pět let znamenat překážku pro výkon pasivního volebního práva, tedy práva být volen. Další změnu TIC navrhuje v návaznosti na případy, kdy se krátce před volbami do některé obce hromadně přihlásilo k trvalému pobytu větší množství nových obyvatel. Právo volit v obecních volbách by měl mít ten, kdo by byl v den voleb přihlášen v obci k trvalému pobytu nejméně 90 dnů. Předešlo by se tak podle TIC účelovému přihlašování lidí k trvalému pobytu krátce před konáním komunálních voleb.

Transparency International se znovu opřela do lesnických tendrů

Výsledky tendrů státního podniku Lesy České republiky (LČR) na těžbu a další lesnické práce v letošním roce vyvolávají silné podezření z existence kartelu některých lesnických firem, vyplývá z informace, kterou dnes zveřejnila česká pobočka protikorupční organizace Transparency International (TIC). TIC upozorňuje na to, že smlouvy se státním podnikem, který obhospodařuje zhruba polovinu lesů v České republice, podepsala jen třetina vítězů tendrů, zhruba další třetina kontraktů byla podepsána z druhého místa a další třetina z třetího místa. Rozdíl mezi potenciálním ziskem pro stát z lesních tendrů a skutečným ziskem se přitom může pohybovat až v miliardách korun.

Výběr v záležitosti nádrže Jordán byl prý nezákonný

Postup při výběru nejvhodnějšího uchazeče v zakázce na odbahnění táborské údolní nádrže Jordán byl podle české pobočky protikorupční organizace Transparency International (TIC) nestandardní a nezákonný. TIC se proto již minulý týden obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a zároveň vyzvala starostu Tábora Jiřího Fišera (Tábor 2020), aby do rozhodnutí ÚOHS nepodepisoval smlouvu s vítězem tendru, oznámili dnes novinářům zástupci organizace. TIC upozorňuje na to, že nejnižší nabídka by byla o 113 milionů korun levnější než vítězná.

  • Krupka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2223/222258.jpg
  • Těžba dřeva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1952/195112.jpg
Vydáno pod