Schváleno: Den v nemocnici vyjde na stovku

Praha – Poslanecká sněmovna dnes schválila první část zdravotní reformy. Jedná se o největší změny ve zdravotnictví za posledních 20 let. Pacienti si budou moci vůbec poprvé díky nadstandardu připlatit za lepší kyčelní kloub, sádru nebo oční čočku. Pojišťovny zase budou mít poprvé ve své historii povinnost zajistit lidem včas plánovanou operaci a najít do určitého počtu kilometrů praktického lékaře nebo specialistu. Zároveň ale zaplatíme za zdravotní péči víc peněz. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění například zvyšuje poplatek za hospitalizaci ze 60 na 100 korun denně, zpoplatňuje léky do 50 korun a naopak snížuje poplatek v lékárnách na 30 korun za každý recept. Pro návrh hlasovali poslanci koalice, naopak o stažení novely z programu jednání požádala dnes dopoledne Česká lékařská komora, o totéž usilovaly i odbory. Opozice avizovala, že se kvůli obsahu novely obrátí na Ústavní soud.

Za neústavní považují poslanci ČSSD a KSČM především část novely, která ruší zákaz připlácení za lepší péči. Kvůli zrušení tohoto ustanovení bude v budoucnu možné zavést takzvané standardy a nadstandardy ve zdravotní péči. Základní péči budou mít pacienti zdarma, ekonomicky náročnější si budou muset připlácet. Předseda zdravotního výboru Boris Štastný (ODS) vidí hlavní výhodu v tom, že pacient bude mít přehled o tom, na jakou péči má ze zákona nárok. Opozice a odbory však tvrdí, že lidé dostanou jen nejlevnější ošetření a lepší metody a léky budou jen pro bohatší.

Co je standard a nadstandard, se zatím neví

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath dnes uvedl, že novela dělí péči na lacinou a drahou. „Podle mého soudu se dá dělit pouze na tu, která prokazatelně podle vědeckých důkazů pomáhá, zachraňuje zdraví a životy, pak taková péče musí být všeobecně dostupná a plně hrazená. A pak máme spoustu okrajových metod, kde neexistují důkazy o účinnosti nebo jsou nejednoznačné, a tam je možná debata o tom, jak s tím naložit,“ uvedl Rath.

Definice standardu a nadstandardu zatím není stanovena. Odborníci nejprve určí výkony, ke kterým je ekonomicky náročnější varianta. Tento seznam se stane prvním podkladem pro definování úhradových standardů.

Novela dále zvyšuje poplatek za hospitalizaci ze 60 na 100 korun. Novinkou také je, že pacienti by měli v lékárnách platit 30 korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu. Léky do 50 korun by si měli pacienti platit sami, stejně tak i podpůrné léky.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) před hlasováním uvedl, že všechna slova o medicíně pro chudé a bohaté ukazují na to, že nejde o odbornou diskusi, ale že se zdravotnictví používá k ideologickému škatulkování názorů.

Pro novelu nakonec hlasovalo 104 poslanců ODS, TOP 09 a VV, proti byli členové ČSSD a KSČM.

ČSSD se nelíbí ani aukce na léky

Další změna počítá se zavedením aukcí na léky. Zmocnění k jejich provádění by měl lékový úřad, který by vytvářel seznamy léků pro předepisování. Pro lékaře i pacienty by nebyly léky mimo seznam výhodné, úhrada z pojištění by byla nižší a stoupl by doplatek pacienta. Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Rath kritizoval i tuto změnu. Podle něho to povede naopak k tomu, že nebudou existovat léky bez doplatků a že léky ještě podraží. Ministra Hegera vyzval, aby se s ním vsadil o dopad opatření. „Schválně, kdo bude mít pravdu. Pokud jste přesvědčen, že toto nezpůsobí, že doplatky vzrostou a bude se těžko hledat plně hrazený lék, vsaďte na to třeba svou funkci,“ vyzval Rath ministra. Heger na jeho slova nereagoval. Novela je první ze série jeho reformních norem. Další tři reformní zákony o službách hodlá předložit vládě do konce června. Platit by měly od ledna 2012.

Amalgámové plomby zůstanou zdarma

Součástí novely mělo být původně i ustanovení, kvůli kterému by si lidé museli sami platit i amalgámové plomby. Na žádost VV však koalice od tohoto plánu upustila. „Uhájili jsme, aby amalgámové plomby zůstaly hrazené z veřejného pojištění,“ prohlásil místopředseda sněmovního zdravotního výboru Jiří Štětina (VV).